Министарка категорична: Република Српска ће предузети кораке, ако се не одблокира новац ММФ-а

Novosti online / Р. С.

четвртак, 28. 05. 2020. у 16:18

Министарка категорична: Република Српска ће предузети кораке, ако се не одблокира новац ММФ-а

Зора Видовић

Министарка финансија Зора Видовић казала је да ће Република Српска предузети одређене кораке ако Централна банка БиХ не донесе одлуку о деблокади новца од аранжмана БиХ са ММФ-ом

Министарка финансија РС Зора Видовић казала је данас, након седнице Владе РС, да ће Република Српска предузети одређене кораке ако Централна банка БиХ не донесе одлуку о деблокади новца од аранжмана БиХ са ММФ-ом.

Она је додала да ће се сачекати седница Управног одбора Централне банке БиХ (ЦББиХ), а ако се “ништа не помери са мртве тачке”, Српска ће предузети кораке и о томе се консултовати са правобраниоцима.

Аранжаман БиХ са Међународним монетарним фондом износи 330 милиона евра, а Српској треба припасти 244 милиона КМ. Проценат је 37,5 одсто за Републику Српску, 62,5 одсто ФБиХ и један одсто Дистрикту Брчко.

- Нисмо сматрали да ће бити иједан проблем. Обећали су нам из ММФ-а да ће најкасније до краја априла средства бити на рачунима. Већ више од месец дана средства стоје средства у Централној банци БиХ, а камате теку за оба ентитета. Ми смо неколико пута тражили да се тај проблем реши. Послали смо инструкцију ЦББиХ за дио средстава који припада РС - рекла је Видовић.

Она је рекла да се „из одређених странака“ тражи да Савет министара БиХ сада доноси нову одлуку.

- И ФБиХ тражи своја средства и послали су инструкцију. Заиста је неразумљиво где је онда проблем. Можда бих рекла да се политика ту упетљала - навела је Видовић .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације