Провера алибија у време злочина: Синиша Шакић ухапшен по потерници у оквиру истраге убиства Славише Ћулума

О. МАТАВУЉ

понедељак, 25. 05. 2020. у 13:52

Провера алибија у време злочина: Синиша Шакић ухапшен по потерници у оквиру истраге убиства Славише Ћулума

Аутомобил у којем је убијен Славиша Ћулум и Синиша Шакић Фото Д. Поздеровић

Притворени засад нема статус осумњиченог. Дуго у сукобу са жртвом

СИНИША Шакић (35) звани Кинез, за којим је полиција Републике Српске (РС) трагала у оквиру истраге убиства Славише Ћулума из Бањалуке, ухапшен је на граничном прелазу Градина код Козарске Дубице.

Како сазнајемо Шакић је, пешке, преко моста из Хрватске ушао у БиХ. Приликом провере докумената утврђено је да је за њим МУП РС расписао потрагу, због чега је одмах приведен.

- Шакића су преузели инспектори Управе за организовани и тешки криминалитет и спровели га у Бањалуку. Он ће бити испитан у оквиру истраге о убиству Ћулума и његовим сазнањима о том злочину, али званично нема статус осумњиченог - рекао је извор "Новости".

Појаснио је да ће Шакић, по свему судећи, после 24 сата полицијског задржавања бити пуштен на слободу, јер Републичко јавно тужилаштво РС сматра да нема основа да тражи његово притварање.

- Засад није познато где је Шакић боравио у време убиства и његов алиби ће бити предмет даље провере - каже извор близак истрази.
Прочитајте још: Сачекуша за бањалучког криминалца: Убијен Славиша Ћулум (ФОТО)

Славиша Ћулум је убијен 15. маја у сачекуши на макадамском путу недалеко од своје куће у Драгочају код Бањалуке. Усмрћен је рафалима из аутоматске пушке док се возио "голфом 6". Убице су на мотоциклу побегле са места злочина, при чему су снимљени надзорним камерама. На глави су имали кацигу. Мотоцикл и оружје нису пронађени.

У оквиру истраге испитано је више особа из криминалног миљеа, а фокус је усмерен на људе с којима је Ћулум био у сукобу. Међу њима је и Шакић, с којим је био близак све до фебруара 2010. године, када су "заратили". Ћулум је тада у два наврата долазио пред Шакићеву кућу и провоцирао га, а овај је из аутоматске пушке пуцао према Ћулумовом аутомобилу.

Шакића је тада привела полиција, али чим је био пуштен, дошло је до новог сукоба. Ћулум је тада са екипом пуцао према Шакићевом џипу "гранд чироки". Јурили су се аутомобилима и све време пуцали једни на друге по насељу Лауш. Ћулум је тада рањен у раме, а спас је потражио пред полицијском станицом.

До новог сукоба дошло је два месеца касније, када Ћулум и екипа пуцају по истом "чирокију", у ком је тада био Јован Јошило са девојком. Јошило је тада рањен у ноге, а у размени ватре убијен је Славишин рођени брат Недељко Ћулум. Јошило је правоснажно ослобођен кривице уз оцену да је убиство починио у нужној одбрани.


"БОГАТ" ДОСИЈЕ

И ПРЕ сукоба са Славишом Ћулумом, Шакић је имао богат досије. Због разбојништва је 2005. осуђен на две године и три месеца затвора, а више пута је привођен због учешћа у физичком обрачунима, те пуцњави у којој је рањен Ђорђе Ћулум 2008. године. Након сукоба с Ћулумом, две године је био у бекству и ухапшен је у Мађарској. По изручењу, осуђен је на три године затвора по осам оптужница које су спојене у једну. У жижи јавности није био све до јануара ове године када је ухапшен заједно с Јованом Јошилом због премлаћивања Ђуре Антонића, брата народног посланика Момчила Антонића.