Посланици су данас, на 13. посебној седници Народне скупштине РС, потврдили 19 уредби које је донела предсједница Републике Жељка Цвијановић, за време ванредног стања, као и одлуке о престанку важења уредби са законском снагом.

Усвојен је и ребаланс Буџета Републике Српске за 2020. годину – по хитном поступку, којим је буџет повећан за 188 милиона КМ и износи 3,613 милијарди КМ, те Закон о изменама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину, такође по хитном поступку.


Све одлуке су усвојене једногласно, али без присуства и гласања посланика опозиције, који су бојкотовали дан за гласање. Усвојена је Одлука о измени Одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2020. годину и Одлука о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина.


Посланицу су усвојили и Закључак који гласи: „Народна скупштина Републике Српске констатује да су Главни координациони тим, Републички кризни штаб, Председник Републике и Влада РС у ванредној ситуацији и ванредном стању, а које је проглашено услед пандемије вируса ЦОВИД-19, максимално предано и ефикасно обављали своје дужности, те да је правовременим поступањем поменутих органа сачувано јавно здравље грађана Републике Српске и одржана привредна активност".