Републички штаб за ванредне ситуације укинуо је полицијски час у Републици Српској. То је на конференцији за медије потврдила министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић.

- Полицијски час је укинут с обзиром на то да је јуче укинуто и ванредно стање. На снази је ванредна ситуација - рекла је Решић.

Она је додала да ће бити измењено радно време угоститељским и трговинским објектима и то након што им надлежна министарства доставе писану инструкцију о томе како ће убудуће радити. Док не добију писану инструкцију, радно време остаје онако како је данас на снази. Према њеним речима очекује се да ће писану инструкцију сви добити данас и сутра.

Она је подсетила да је 20. маја укинута мера кућне изолације за лица која долазе из иностранства, док је на снази ова мера изречена по неком другом основу.

- Комунална полиција наставља да контролише лица која, по другим основама имају изречену меру кућне изолације, да ли су изашли из карантина или имали контакт са потенцијалним зараженим или било који други разлог због којих им је изречена ова мера - појаснила је Решић.

Нагласила је и да је Штаб дао сагласност за одржавање локалних скупштина у Градишци, Доњем Жабару, Новом Граду, Милићима, Станарима и Палама, уз обавезу придржавања прописаних мера физичке дистанце, дезинфекције и ношења заштитне опреме. Такође, локалне заједнице више немају обавезу да шаљу захтеве за заказивања својих радних тела и могу нормално наставити с радом, поштујући препоруке ради заштите јавног здравља.

- Ношење маски у затвореним просторима остаје обавеза, а на јавном месту је обавезна уколико има више лица на окупу. Уколико шетате сами и не можете доћи у контакт с неким онда можете спустити маску - рекла је Решић.