ОТВАРАЊЕ лабораторије за вирусологију у оквиру болнице"Свети врачеви"учвршћује позицију Бијељине каорегионалног центра који може да пружи висок ниво медицинске помоћи суграђанима, у другом по развијености граду у Републици Српској, изјавио је градоначелник Мићо Мићић након отварања ПЦР лабораторије у којој је, од јуче, могуће тестирање на вирус корона.

- Надам се да ће запослени у лабораторији, с обзиром на добру епидемиолошку слику коју имамо у Бијељини, при тестирању дати предност студентима који ових дана треба да наставе школовање у Србији. Захваљујем и бијељинским привредницима који су за кратко веме дали два милиона КМ за набавку респиратора, чију испоруку очекујемо ускоро - истакао је Мићић.


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић нагласио је да ће у новоотвореној лабораторији у почетку бити могуће тестирати од 30 до 50 особа дневно, као и да се у току једног радног дана може узети највише 200 узорака.

- До сада су болнице у Републици Српској биле више оријентисане ка развијању бактериолошке дијагностике, пре свега због мањих трошкова, али сада Бијељина, а надам се ускоро и Фоча и Добој, постају део система вирусолошког надзора који ће нам бити потребан у будућности.


Честитам здравственим радницима на преданости током двомесечне борбе са вирусом, али и Градском штабу за ванредне ситуације који је свакодневно обавештавао суграђане о епидемиолошком стању и мерама које треба да поштују. Ово је пример како републичке институције могу да сарађују са јединицама локалне самоуправе - поручио је Шеранић.


ДИЈАГНОСТИКА


ДИРЕКТОР болнице "Свети врачеви" Милица Ловрић каже да је успостављање лабораторије за вирусологију, укључујући грађевинске радове, коштало 210.000 КМ.

- Само ПЦР апарат кошта 60.000 КМ. Овом лабораторијом бијељинска болница отвара себи нова врата када је реч о дијагностичким капацитетима и омогућава нам да у сваком моменту можемо да се супротставимо невидљивом непријатељу - рекла је Ловрићева.