ИНСПЕКТОРИ Полицијске управе Добој интезивно раде на расветљавању случаја пекаре “Лугоњић” у Станарима, из чије је пећи на плин, 2. маја, екплодирала подметнута бомба! Ово је на данашњој прес конференцији у Добоју новинарима саопштио Предраг Лазић, начелник Сектора криминалистичке полиције добојске Полицијске управе.

- До сада је укупно саслушано 14 лица, обављено 20 информативних разговора са грађанима, а прикупљају се одређени докази и пакују за вештачење - прецизирао је Лазић.

Он је додао да је у једну од етажа пећи пекаре била највероватније постављена ручна бомба, да је њеним активирањем на постројењу причињена материјална штета, те да нико од радника није повређен.

- Према до сада утврђеним чињеницама, на лицу места извршен је увиђај и изузети су одређени трагови као докази-саопштио је Лазић.

Окружнит ужилац оквалификовао је ово дело као изазивање опште опасности.

Истражитељи имају деликатан задатак да открију починиоца или починиоце, који је упао у пекару, у време када никог није било од запослених, али и ванредног стања, полицијског часа и борбе против корона вируса, подметне бомбу у пећ у намери да је онеспособи и доведе у опасност запослене.

Сведоци ове несвакидашње сцене, када су уместо печеног хлеба доживели да из пећи груне подметнута бомба, били су пекари Славен Ћилић и Тривун Билић.

- Нисмо могли ни сањати да идемо на посао, да упалимо пећ, као што смо тог дана и урадили, а да нас на радном месту чека и прети нам - бомба! Када је грунуло, помислили смо да је, можда, пећ експлодирала сама од себе. Тек, након што се све слегло, а ми се повратили од детонације, када смо, уз попуцало стакло на пећи, уочили гелере по тесту и, потом, кашику, били смо свесни да смо мета бомбе кашикаре. Јасно је да је ово и покушај убиства - кажу за “Новости” Ћилић и Билић.

Не само ови пекари него и сви житељи Станара су, од 2. маја, у шоку и неверици да су гелери бомбе прштали овом варошицом, 25 година од завршетка рата. Тако се, 7. маја, у средишту ове младе општине окупило више привредника и мештана, у знак подршке запосленима у пекари и њеним власницима, са захтевом да се што пре открију и правди приведу “бомбаши”.

ПРЕТЊЕ

ВЛАСНИЦИ пекаре, Сњежана и Горан Лугоњић, више од 25 година раде у Аустрији, а убрзо по оснивању општине Станари, одлучили су да у развоју родног краја, уз сваколику помоћ, дају допринос и подизањем пекаре, уз запослење више радника. Лугоњићи су нам потврдили да су, пред сведоцима, и раније били изложени телефонским претњама “да ће бити побијени, заједно са децом, да ће им у пламену нестати имовина, као и да су им у четири наврата оштећена доставна возила”. Све је пријављено полицји, али они који су претили и атаковали никада нису откривени, ни кажњени.

- Надали смо се да је то ствар прошлости, али ово са бомбом је превршило сваку меру. Надамо се И захтевамо да истражитељи размотају клупко тих злодела, у општем интересу и миру у Станарима - поручују Лугоњићи из Аустрије.