Додик о нападу на колону ЈНА у Тузли: Кукавичка заседа на Брчанској малти 28 година без казне

NovostiOnline/С.М.

четвртак, 14. 05. 2020. у 17:23

Додик о нападу на колону ЈНА у Тузли: Кукавичка заседа на Брчанској малти 28 година без казне
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је срамни и кукавички напад из заседе на припаднике бивше ЈНА 15. маја 1992. године у Тузли - злочин са предумишљајем, који ни 28 година касније није добио судски епилог
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је срамни и кукавички напад из заседе на припаднике бивше ЈНА 15. маја 1992. године у Тузли - злочин са предумишљајем, који ни 28 година касније није добио судски епилог.


-Евидентно је да је ово гнусно убиство припадника бивше ЈНА у Тузли, када је у мирном и договореном изласку из касарне „Хусинска буна“ убијено 54 војника и рањено њих 44, учињено са предумишљајем и да је била припремљена заседа на конвој на Брчанској малти, што је срамни и кукавички потез тадашњих припадника муслиманских паравојних формација, истакао је Додик.


Он је нагласио да је срамно и да Тузла 15. маја слави мучко убиство из заседе младих, невиних војника тадашње ЈНА, док су пре 28 година са улица њиховог града багери купили угљенисана тела младића.


-За овај злочин, све до данас, нико није кажњен, иако се тачно знају имена и презимена налогодаваца и извршилаца масакра на Брчанској малти, а готово три деценије касније, злочин и даље траје, јер се у Тузли 15. мај и даље обележава као „Дан одбране“, невине жртве проглашавају за агресоре, а злочинци славе као хероји, истакао је Додик.


Фото Танјуг


Он је констатовао да је ово, нажалост, још један у низу злочина над Србима без казне.


Српски члан Председништва БиХ нагласио је да злочин у Тузланској колони, Добровољачкој улици у Сарајеву, као и злочин над Србима у Сијековцу, убиство српског свата на Башчаршији, српског полицајца у Полицијској станици у Сарајеву Пере Петровића осликава карактер рата у БиХ.


-После ових злочина, почиње масовно страдање и етничко чишћење српског народа са вековних огњишта на подручју тадашње БиХ. Никада не смемо да заборавимо све те наше хероје који су дали највредније - своје животе и делове тела, за слободу Републике Српске и српског народа. Ти злочини су дубоко урезани у наше памћење и остаће вјечна опомена данашњим и будућим генерацијама, поручио је Додик.


Додик је нагласио да српски народ треба да буде поносан на своје хероје и са достојанством се сећа свих жртава које су пале за Републику Српску.


Муслиманске јединице у Тузли напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА и, према званичним подацима, убиле најмање 54 војника, а раниле 44, прекршивши договор према којем је колона, која је као и остале јединице ЈНА напуштала БиХ, требала да мирно оде из града.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Raca Milosavljevic

14.05.2020. 18:45

... treba stalno podsecati na ove zlocine zlikovaca ...i ne treba dozvoliti da ostanu nekaznjeni nalogodavci i izvrsioci ...

Prellee

16.05.2020. 23:09

Da, to su ti oslobodioci Tuzle koji su iz zasjede ubijali ljude. Danas se smatraju herojima, velikim ljudinama, ljudima za primjer generacijama mladog pokoljneja. Ništa drugo, nego mrzitelji, kasapi, creature sa EVIL namjerama...Pametnom i objektivnom je ovo dosta.