Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је једна од кључних мера у борби против епидемије вируса корона био карантински систем на граници.

Додик је након састанка са министром безбедноси БиХ Фахрудином Радончићем и министром унутрашњих послова РС Драганом Лукачем изразио наду да ће у наредних дан или два карантини бити успостављени и у Федерацији БиХ.

- БиХ је на различитим нивоима предузимала мере како би се заштитили од вируса. Звучи добро оцена Светске здравствене организације (СЗО) да је БиХ предузела добре мере, а то је учињено захваљујући координацији коју смо обезбедили. Мере подршке треба да буду синхронизоване од нивоа БиХ до општина како би се знало шта ко ради - истакао је Додик.

Он се захвалио Радончићу што је увео добру праксу у раду Министарства безбедности БиХ, а то је одржавање блиских контаката са свим нивоима власти.

Говорећи о подели новца од ММФ-а, Додик је истакао да се то треба што пре решити.

- Не смемо дозволити да се, због неких позиција које имамо, сви заједно изгубимо све. Потребно је да се направи одређена врста компромиса  - рекао је Додик.

Он каже да је пристао да се део помоћи, који је дошао из Турске, а припада Републици Српској додели Граничној полицији БиХ, а ради се о маскама, рукавицама и слично.

- Република Српска у овом тренутку има сасвим довољно маски и рукавица и можемо то да учинимо и мислим да је то прави начин - казао је Додик.

Према његовим речима нема разлога за одгађање локалних избора, будући да се у последње време појављују и такви предлози.

- Изборе треба расписати, покушати испоштовати законске рокове, а уколико дође до угрожавања епидемиолошке ситуације имамо довољно времена да почетком септембра договоримо евентуално пролонгирање избора - нагласио је Додик.

На питање новинара министар унутрашњи послова РС Драган Лукач је рекао да тренутно нема потребе за ригорознијим мерама, када је у питању спречавање ширења вируса корона.

- Наш здравствени систем може да поднесе тренутно стање. Све више грађана поштује досадашње мере, као и полицијски час. Ригорозније мере ћемо уводити само уколико би дошло до погоршања ситуације - рекао је Лукач.

На то се надовезао и Додик наводећи да ће укидање донесених мера зависити искључиво од струке, а не од било какве политике.

- Ниједна мера неће бити укинута, а да при том не буду консултовани епидемиолози и други стручњаци. Ово ограничење кретања које имамо у Српској није "прави" полицијски час. То је позив на савест и одговорност људи да социјалном дистанцом прекинемо ширење вируса. Прави полицијски час подразумева репресију, а овде нема репресије. Никога силом не приморавамо да било шта уради. Не смемо олако попустити са мерама, јер може да нам се деси италијански сценарио. Ово није завршено. Не требају нам додатне мере, него да испоштујемо постојеће. Епидемиолози ће рећи када треба да укинемо ове мјере и када то кажу одмах ћемо то урадити - каже Додик.

Министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић каже да се на састанку разговарало о сарадњи министарстава и ентитетских полиција, за коју каже да је изванредна, као и мерама на спречавању ширења вируса корона.

-  Мислим да је безбедносни сектор и на нивоу ентитета и на нивоу БиХ "купио" веома важну ствар, а то је време за нашу медицинску струку. Предузетим мерама дали смо лекарима времена да припреме болнице, нашим властима могућност да набаве респираторе и многу другу медицинску опрему. Струци смо дали времена да се упозна како на најефикаснији начин да се бори с вирусом корона - рекао је Радончић.

Он каже да тек треба да се разговара о социоекономским програмима и мерама које БиХ мора да подузме када је у питању санирање економских штета, за које каже да ће бити екстремно велике и неминовне по окончању епидемије.

БЕЗ ПОСТУПАЊА ЗА ШИРЕЊЕ ПАНИКЕ

Милорад Додик каже да је са министром унутрашњи послова РС Драганом Лукачем договорено да полиција не поступа на основу уредбе о забрани ширења дезинформација и панике.

- Да не би било да полиција нешто злоупотребљава она неће поступати по тој уредби. Никоме неће фалити длака са главе, али ако грађани пријаве да су узнемирени полиција нема шта друго него да дође - истакао је Додик.