На Аеродром Бањалука у четвртак је допремљен први контингент медицинске опреме и помоћи Русије за борбу против епидемије изазване вирусом корона. На Аеродром је слетио авион Иљушин -76  из Русије са медицинском опремом и материјалима које је та земља донирала Српској, а у Бањалуку је стигла и екипа од 15 руских медицинских стручњака који ће се ставити на располагање Универзитетском клиничком центру у Бањалуци у борби против епидемије вируса корона.

У РС је стигла и помоћ од пет специјализованих возила као и опрема за дезинфекцију. Пошиљку из Русије је дочекао врх Републике Српске на челу са Милорадом Додиком српским чланом Председништва БиХ.
Додик је оценио је да је немерљива помоћ која је из Руске Федерације стигла у Републику Српску.
- Знамо да се и Руска Федерација суочава са вирусом корона, али није изостала њихова жеља да нама помогну - рекао је Додик новинарима на бањалучком аеродрому, где је са другим званичницима Српске дочекао први контингент помоћи из Русије.

Додик је захвалио Русији, њеном председнику Владимиру Путину, министру иностраних послова Сергеју Лаврову и руском амбасадору у БиХ Петру Иванцову који су радили са властима Републике Српске да стигне ова помоћ.

- Они су нам рекли да гђе ови људи изврше дезинфекцију просторија или отвореног простора после тога та места изгледају као да ту није ни било вируса корона. Веома је важно да све дезинфикујемо и да то буде стерилно, нагласио је Додик.


Он је препоручио и Федерацији БиХ и њеном руководству да од институција Руске Федерације затраже да и њима помогну.

- Јавно кажем да ћу подржати такав захтјев и назваћу одређене људе да ово исто буде реализовано и у Федерацији. Важно је да овакви стручњаци уђу у здравствене установе у ФБиХ које је захватио вирус корона. Они морају да имају иницијативу и овде је то проблем. Руска страна је та која одређује коме даје помоћ. Рекли су да на захтев Републике Српске она долази овде. Уколико то ФБиХ и њени органи желе нека напишу захтев и ја ћу истим путем затражити да помогнемо и њима, истакао је Додик.
Он је додао да ће руски стручњаци одржати састанак са људима из Српске како би направили план деловања.


-Ово су припадници Војске Руске Федерације и они могу да ђелују само у складу са наређењем. Наређење које су добили од највишег државног руководства је да иду у Републику Српску. Сада је потребно да добију наређење да иду и у ФБиХ. Ако су могли да буду у Италији и на многим другим местима не видим разлог зашто не би могли да помогну и ФБиХ, рекао је Додик.

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изразио је наду да ће помоћ у медицинској опреми, која је из Руске Федерације стигла на бањалучки аеродром, помоћи Републици Српској да превазиђе кризу изазвану епидемијом вируса корона.


Иванцов је навео да је помоћ из Русије упућена на захтев Републике Српске, с циљем да се Српској помогне у овој тешкој ситуацији, у којој се налазе и бројне земље широм света.
- Долази екипа лекарских специјалиста, који ће се заједно са колегама из Српске консултовати у лечењу људи, а стиже и специјална техника која омогућава дезинфекцију простора зграда и других објеката", рекао је Иванцов.


Иванцов је, након што је са предсједником РС Жељком Цвијановић, српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и председником Владе Српске Радованом Вишковићем дочекао први контингент медицинске опреме и помоћи Русије за борбу против епидемије вируса корона, навео да је то оно што је у овом тренутку потребно за сузбијање ширења вируса корона у Српској.

- Надамо се да ће ова наша улога помоћи да се ситуација олакша и да ћемо заједничким напорима превазићи све невоље, рекао је Иванцов.


Прочитајте још: Иљушин слетео на аеродром у Бањалуци! Стигао први контигент медицинске помоћи ИЗ РУСИЈЕ (ВИДЕО)

Према његовим речима, помоћ је стигла на захтев Републике Српске, док захтева из Федерације БиХ није било, а Русија је спремна да помогне уколико буде могућности.