Градоначелник Бањалуке најавио: Сви који за ускршње празнике дођу у РС биће у карантину 14 дана

Novosti Online / Д.ЛАЛИЋ

06. 04. 2020. у 13:33

Градоначелник Бањалуке најавио: Сви који за ускршње празнике дођу у РС биће у карантину 14 дана

Фото: Фејсбук

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да су у овом граду 194 лица заражена вирусом корона, да их је 2.000 у кућној изолацији, али да је ситуација под контролом
Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да су у овом граду 194 лица заражена вирусом корона, да их је 2.000 у кућној изолацији, али да је ситуација под контролом.

- Све мере забране важиће до 13. априла, а за лица млађа од 65 година уторком и петком важиће ограничење кретања од 7.00 до 11.00 часова. Од јутрос, ради одржавања система рада у јавним установама од посебног интереса, пре свега се то односи на здравство и полицију, организовано је додатних шест аутобуских праваца, рекао је Радојичић у обраћању јавности након седнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Он је истакао да у Републици Српској и Бањалуци није дошло до експлозивног раста броја новозаражених, него је раст броја оболелих линеаран и он је одржив.

Радојичић каже да ће од сутра од 7.00 до 15.00 часова бити омогућен рад субјектима којима је наредбом Републичког штаба за ванредне ситуације то дозвољено.
-Месец је дана од како је у Бањалуци утврђен нулти пацијент заражен вирусом корона. Од тада смо прошли неколико фаза и оцена градског Штаба за ванредне ситуације је да стање држимо под контром и да смо превентивним и мерама ограничења у највећој мери заштитили здравље и животе становника, додао је Радојичић.

Он је нагласио да се још у потпуности контролишу домаћи кластери, као и лица која су у првом контакту са оболелима.

-Још не можемо рећи да смо достигли врхунац епидемије, иако неки подаци говоре да се налазимо на такозваном платоу на коме је врхунац. Важно је упозорити сва лица да не долази у обзир било какво опуштање, јер морамо све држати под контролом и спречити уношење нових преносилаца из иностранства, због чега су локални карантини изузетно важни, рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да лица која планирају да дођу за ускршње и васкршње празнике морају бити свесна да ће прво провести у карантину 14 дана.

ПАКЕТИ ПОМОЋИ
Радојичић је навео да од данас, посредством Центра за социјални рад, почиње подела 1.617 пакета помоћи за 5.500 лица.
Према његовим речима, биће организована ротација у смештају у карантинима у које се не може уносити храна.

РАДИЋЕ ДВЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ
-Када је реч о раду здравствених установа, ново је да ће бити затворене лабораторије Дома здравља на већини локација због смањеног обима посла. Радиће лабораторије у насељу Лазарево, у Поликлиници и у Хитној помоћи, рекао је Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)