Други контингент помоћи Владе Србије за Републику Српску у борби против новог вируса корона стигао је у Бањалуку. Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, које је запримило помоћ, саопштено је да је Влада Србије 2. априла донела закључак да 10.000 литара раствора натријум хипохлорита донира Влади Српске.


-Овај закључак реализовало је Министарство пољопривреде Србије, а донирано средство за дезинфекцију производ је Јавног комуналног предузећа "Водовод и канализација` Нови Сад", наводи се у саопштењу.


Натријум хипохлорит је средство које је препоручено за дезинфекцију површина, простора и објеката, али и за дезинфекцију воде за пиће.


"Тржиште Републике Српске овим средством се снабдева искључиво из увоза, али због забране његовог извоза из неких земаља или отежаног транспорта, отежано је снабдевање тржишта,појаснили су из Министарства здравља.


Донација је значајна јер ће, како се наводи, обезбедити ефикасно спровођење противепидемијских мера у здравственим установама, али и у другим јавним установама здравља у Републици Српској.


Министарство здравља и социјалне заштите РС захвалило је Влади Србије за досадашњу несебичну помоћ у медицинској опреми и средствима у тренутку када се и Србија суочава са епидемијом.


Пре четири дана у Бањалуку је стигао први контигент помоћи из Србије у виду медицинске опреме.