У АПРИЛУ ће из републичког буџета бити обезбеђено око 55 милиона КМ за исплату минималних плата и уплату пореза и доприноса за око 70.000 радника који нису у могућности да раде због мера које су предузете с циљем сузбијања ширења вируса корона и последица које трпи домаћа привреда, поручио је Радован Вишковић, председник Владе РС.

- Прелиминарна процена је да ће у априлу 70.000 радника престати да обавља делатност због одлука Владе и чињенице да ће имати проблема и одређени субјекти из прерађивачког сектора који нису директно погођени нашим мерама, него стањем на глобалном тржишту. Тим радницима ћемо у априлу исплатити минималну плату од 520 КМ и уплатити порезе и доприносе. За то ће, према прелиминарним проценама, бити потребно 55 милиона КМ - истакао је Вишковић. - Нема бојазни да може доћи до злоупотреба. Тај новац неће ићи послодавцима, него ће га Влада уплатити јавним фондовима.

Мартовске плате око 40.000 радника који су у том периоду престали да раде обезбедиће послодавци, а Влада ће за доприносе и порезе одвојити око 18 милиона КМ.

- Радићемо ребаланс буџета да бисмо ставке које се односе на набавку средстава, опреме, објеката и материјала, те трошкове усавршавања и репрезентације довели на минималан ниво који је потребан за нормално функционисање, а на основу тих уштеда имамо обезбеђена средства за март и април - нагласио је Вишковић.


ДОДИК

ПОЛИТИКА Централне банке БиХ је погубна - каже Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ. - Централна банка БиХ може обезбедити 900 милиона КМ са покрићем. Смањењем стопе обавезне резерве комерцијалних банака било би обезбеђено 2,5 милијарди КМ за целу БиХ. Тај новац може да се пласира привреди.