Стевандић: Ако буде дисциплине за пар недеља ћемо обуздати вирус

NovostiOnline/С.М.

уторак, 31. 03. 2020. у 15:43

Стевандић: Ако буде дисциплине за пар недеља ћемо обуздати вирус

Фото Архива ВН

Ако буде строго кажњавано непоштовање прописаних мера ради спречавања ширења вируса корона и сви се буду понашали одговорно у шестој недељи неће бити значајног повећања позитивних лица на вирус
Ако буде строго кажњавано непоштовање прописаних мера ради спречавања ширења вируса корона и сви се буду понашали одговорно у шестој недељи неће бити значајног повећања позитивних лица на вирус и Српска ће ући у фазу платоа са очекиваним падом кривуље у следећој фази, наводи председник Тима за праћење и спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић.


-Тада ћемо се више бавити лечењем до тада оболелих, изолацијом, карантином и контролним тестирањима, те лечењем последица за друштво и привреду. Од почетка озбиљно пратим ток епидемије и анализирам многе параметре, те сам до сада добро погађао у другој и трећој неђељи, навео је Стевандић у ауторском тексту посвећеном епидемији вируса корона.


Он је истакао да још постоје људи који се не понашају одговорно или чак својим егоизмом и неозбиљношћу буквално преносе вирус у најважнијој фази епидемије.


-Они су нам данас највећа брига и опасност јер могу да упропасте све што смо до сада сјајно урадили и због чега још држимо ситуацију под контролом", истакао је Стевандић.


Он је подсетио да су лекари у Клиници за инфективне болести УКЦ РС у Бањалуци и других клиника, који директно и свакодневно раде са 70 до 80 средње тешких и тешких пацијената, два пута тестирани и да ниједан није био позитиван.


-То значи да дисциплина функционише и на неколико центиметара од вируса корона. Зашто је онда проблем да сваки грађанин остане код куће и да на безбедној удаљености са укућанима гледа филмове и редовно дезинфикује свој простор, а опрезно иде у набавку и прати упутства надлежних институција? То је много мање опасно и не тражи се преузимање ризика за властити живот. А уз властити ће сачувати и много других живота. Једноставно је и молим све да издрже и истрају. Још није готово, навео је Стевандић.


Он је додао да је можда прерано тврдити и у односу на бројеве у свету звучи немогуће, али победа се ипак наслућује.


-Подаци говоре да су скоро сви тестирани из карантина са граничних прелаза у Српској негативни и да је у односу на много већи број новотестираних данас процентуално нешто мањи број позитивних на вирус корона, него прошлих неколико дана или прецизније у трећој неђељи. Неки кластери се гасе, многи излазе из изолације и тек спорадично имамо нове случајеве којима тражимо и налазимо контактну особу или тачку одакле су покупили вирус, истакао је Стевандић.


Он је оценио да је лоше што у Федерацији БиХ нема озбиљних информација и податка о мјерама и реалном броју случајева и контролних кластера, али да се нада да ће и код њих бити боље и организованије.


-Дакле, нема опуштања јер се сада битка одлучује. Ако буде строге и сталне дисциплине, брзо ће доћи и време ведринe, поручио је Стевандић.

Коментари (1)