БАЊАЛУКА - Тренутно у Бањалуци је 135 регисторваних са корона вирусом и преко 2.000 лица у изолацији или под надзором, потврдио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

– С обзиром на све ове бројеве и њихов константан раст, као и чињеницу да се велики број лица налази у кућном надзору, Штаб је одлучио да се све мјере које су на снази продуже до 13. априла и уведе нове, - изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Он каже да је градски штаб донио још нових мјера па ће већ од понедељка кроз неколико ланаца доставе бити омогућена и достава лекова за грађане старије од 65 година јер су они ослобођени плаћања партиципације. Породични лекари су обавештени о овој акцији, а грађани требају да се јаве њима, који ће даље обавијестити апотеку или ће вас лекар директно упути на апотеку.

– Град ће када криза престане наставити са планираним инвестицијама у вриједности од 39 милиона КМ. Сви извођачи и добављачи ће остварити плаћање на основу тога и одржаће се запосленост, што нам је јако важно. Град ће свој допринос дати на тај начин што задржава све инвестиције – нагласио је градоначелник.

За поједине делатности утвређене су олакшице а пословни субјекти и предузетници имаће право на субвенцију комуналне таксе за месеце март и април за комуналну накнаду, од сто одсто ако не раде, а 50 одсто ако им је ђелатност ограничена.
– Закупци пословних простПора у власништву Града, под посебним условима, ослободиће се плаћања закупа на три мјесеца, рекао је Радојичић.

Прочитајте још: У Српској 38 нових случајева, укупно 200 заражених вирусом корона


Са трајањем кризе бројни предузетници и занатлије биће у великом проблему и ликвидности, Град ће помоћи у сегменту у којем је надлежан, тако је одлучено да Град субвенционише камате за кредите у износу од пола милиона КМ.

– То значи да ће Град враћати камату преко гарантног фонда, како би се помогло угроженим секторима, изјавио је градоначелник и додао да се све накнаде од чланства у управним одборима и сл.телима усемравају у републички фонд за помоћ.