ДАВИД Радујковић и његова мајка Драгана из Бањалуке, који су позитивни на вирус корона, побегли сувртак вече из Клинике за плућне болести, а потом су пронађени у њиховој кући, коју полиција сада држи под надзором.

Мајка и син претходно су, као и други оболели, били смештени у карантин Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци. Међутим, незадовољан условима смештаја, Давид је позвао полицију и запретио да ће скочити са петог спрата... Алармирао је и медије тврдећи да је поново требало да буде тестиран на вирус у року од седам дана, али да то ни након осам дана није учињено. Тврдио је да су услови у студењаку лоши, да нема грејања, топле воде, да је соба буђава... Мајка и он потом су превезени у болницу, одакле су побегли неколико сати касније.

- Обезбеђење је обавестило полицију да су са клинике побегла два пацијента, код којих је утврђен вирус корона - рекла је портпарол ПУ Бањалука Данијела Мучибабић.

Она каже да је о свему обавештено Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци, које је цео случај квалификовало као кривична дела преношење заразне болести и непоступање по здравственим прописима за време епидемије.

- Тужилац је наложио да се осумњичени ухапсе, уколико за то постоје услови, односно да буду под надзором полиције до стицања услова - рекла је Мучибабићева, апелујући на грађане да се током ванредне ситуације понашају одговорно и савесно.

Драгана Радујковић за "Новости" тврди да је у студењаку провела ноћ без грејања, а да је њен син доведен сутрадан.

- Соба је уредна, али без грејања. Током ноћи сам се смрзла. Имам хроничне проблеме са стомаком, што сам и навела у анамнези и плашила сам се да ћу се додатно разболети. Свесна сам да ће нас кривично гонити, али такве услове нисам могла да издржим - каже Драгана.

Она појашњава да су они прво одвезени на Инфективну клинику, где су дуго чекали да им ураде налазе, а онда су их пребацили на Клинику за плућне болести, на месту старе Хирургије. Тврди да су 40 минута стајали испред и чекали да им неко отвори.

- Звали смо и звонили, али нигде никог. Возач, који нас је довезао, рекао је да ће видети шта се дешава, али ја више нисам могла да издржим. Рекла сам: "Ја одох кући". Хватала ме је главобоља, бол у стомаку, ноге промрзле, немам потребне чајеве и храну. Упозорили су нас да морамо да останемо, али морала сам да одем да се огрејем - каже Драгана, наводећи да су она и син пешице отишли до куће и то за време полицијског часа.

Драгана нам каже да је највероватније заражена око 15. марта, али ни сама не зна како. Нигде није путовала, али је више људи долазило у њен кројачки салон. Од симптома је само један дан имала благу температуру и углавном се осећала добро. Тврди да је од првог дана била у изолацији, да нигде није излазила, и да је ћерка с којом живи, била негативна на вирус.


РИГОРОЗНЕ КАЗНЕ

МИНИСТАР здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић потврдио је да је у студењаку било проблема с грејањем и топлом водом, зато што су по одласку студената, били искључени, па је потребно време да се цео простор загреје.

- Молим људе да имају разумевања. Учинићемо све да им обезбедимо све што им треба. Али, неодговорно понашање појединаца нећемо толерисати и то ће се ригорозно кажњавати. Јавно здравље је колективна ствар и морамо заједнички да одговоримо на то - истакао је Шеранић.