Ванредно стање због пандемије вируса корона спречило је  велики број  грађана из целе Српске да на данашњи дан ода пошту страдалим жртвама у једном од највећих злочина над српским народом у предходном рату. Злочин у Сијековцу код Брода био је увод у трогодишњи крвави грђански рат у БиХ.  И поред пандемије служена је литургија у спомен цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу уз ограничен број присутних,

Затим је помен парастосом и полагањем вијенаца обележено 28 година од злочина над 46 српских цивила у Сијековцу, који су починиле регуларне оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ Помен је служио протојереј - ставрофор Радојица Ћетковић из Дервенте, уз присуство бродских свештеника. Након помен парастоса испред спомен - плоче у порти цркве вијенац је положио начелник општине Илија Јовичић и предсједник локалне скупштине Милош Станишић, делегација Борачке организације Брод, и народни посланик Зоран Видић.

Делагације су посетиле и спомен кућу породице Зечевић на чијем прагу су 26 марта 1992.године побијени браћа Милан, Петар и Васо и отац Јово, гдје су положили вијенац и прислужили свијеће.

- Нажалост и данас, након 28 година, морамо констатовати да нису процесуирани они који су починили овај страшни злочин. Надамо се и живимо за дан  када ће правда стићи оне који су побили 46 сијековачана а само на данашњи дан, у тој крвавој зори њих деветоро је масакрирано и 11 пубијно. Најмлађи је био седамнаестогодишњи Драган  Милошевић а најстарији Јово Зечевић који је имао 72 године. – рекао  Зоран Видић председник Борачке организације Брод.


Злочин над цивилима који се догодио у овом мјесту прије 28 година не смије бити заборављен. Поред тога само у Броду је било десет логора за Србе у којима је на најстрашније начине мучено преко две хиљааде српских цивила из Посавине.   

 - Овдје је почињен први злочин у БиХ над Србима. Морамо се и поред овог што нас је снашло да бар са најужим руководством општине одамо почаст онима који су страдали само зато што су били Срби. Остаје нам обавеза да се сјећамо тих људи и искрено се надам да ћемо увек долазити  у ову цркву, полагати цвеће, палити свеће  и сећати се наших дивних комшија који ни зашто нису били крви, осим што су били Срби и комшије својих џелата - рекао је Илија Јовичић начелник општине Брод.


Прочитајте још: Злочини у Броду још без казне!
 
Пред кућом Зечевића, симболом страдања и ове године су запаљене свеће испред икона четворице Зечевића побијених у пет минута на кућном прагу, браће Милана, Петра и Васу и оца Јову.Њихова мајка Миља Зечевић(89) готово непокретна својим постојањем сведочи и пркоси злочинцима који се данас слободно шећу Бродом па и Сијековцем. Налогодавци и извршиоци још никада нису приведени пред лице правде, једино се судило Земиру Ковачевићу и Индири Крамарић Врбањац.