Студентски центар "Никола Тесла" у Бањалуци у потпуности је спреман за смештај особа које су позитивне на вирус корона и у њему ће се смештати само они који немају симптоме болести.


То је изјавио министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић након што је заједно са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђаном Рајчевићем и директором Дома здравља Бањалука Невеном Тодоровић обишао "студењак".


Шеранић је рекао да су павиљони један и два Студентског центра изабрани као најбоље решење за смештај, јер поседују мензу и потребне услове.


- Ту ће имати комплетан здравствени надзор и објекат ће обезбеђивати полиција. Они који живе у близини немају разлога за бригу јер никоме неће бити дозвољено кретање - рекао је Шеранић.


Појаснио је да су се на ово одлучили због непоштивања кућне изолације, али и зато што је установљено да је мањи проценат ширења вируса у заједници, а појачан по породичним кластерима.


- Морали смо ограничити контакте јер не можемо исконтролисати људе у изолацији да у кућу не приме своје најближе у посету. Овде имамо собе и апартмане. За сваку породицу, која има малу децу или неког за кога се мора бринути, попут лица с инвалидитетом, биће обезбеђени апартмани. Имаћемо одвојене просторије за мушкарце и жене - истакао је Шеранић.


Он очекује да ће у овај карантин бити смештено 111 особа са бањалучког региона, док ће за те потребе у Бијељини служити Ђачки дом.


Напоменуо је да слети масовније тестирање контаката позитивних особа, с циљем да се агресивније делује на сузбијању вируса.


- Верујем да ће доћи до пораста броја позитивних на вирус корона, нарочито сада када почнемо са тестирањем свих контаката - истакао је Шеранић.


Он каже да Српска тренутно располаже са 2.000 тестова, сутра се очекује донација од још 3.000, а за наредну седмицу још 25.000 тестова. У Српској тренутно има 72 респиратора, очекује се долазак још 20, а најављена је набавка још на десетине.


Иначе, студенти су ранијом одлуком Републичког штаба пре неколико седмица напустили дом, а данас су се масовно враћали да до 15 часова иселе и покупе све преостале ствари. То ће моћи да учине и наредних дана у периоду од 8 до 15 часова. За смештај позитивних особа на располагању ће бити 34 апартмана и 700 кревета.