ЗОРАН Шавија (60), из Бањалуке, и Бранко Миливојша (56), из Приједора, осуђени су у Окружном суду у Бањалуци на десет година и четири месеца затвора због трговине дрогом.

Шавија је, после поновљеног суђења, осуђен на седам, а Миливојша на три године и четири месеца затвора. Обојица су оглашена кривим за недозвољену производњу и промет дроге у предмету "Пирамида".

Раније је Шавија био осуђен на осам година затвора, али је ту пресуду укинуо Врховни суд РС и поступак вратио на ново суђење. Пресуда је укинута зато што је судско веће током првостепеног поступка одбило да осуђене саслуша као сведоке.

У пресуди се наводи да су оптужени од почетка 2017. до 10. октобра те године продавали хероин, кокаин, марихуану, екстази и ЛСД на подручју Бањалуке и Мркоњић Града. Након телефонских договора са купцима, односно уживаоцима дроге, о месту купопродаје, количини или цени, дрогу су продавали сами или заједно са другим оптуженима. У зависности од количине и врсте, дрогу су продавали по ценама од 10 до 50 марака.
У изречену казну обојици је урачунато време проведено у притвору. Одлуком суда, Миливојши је опозвана ранија условна осуда од осам месеци затвора уколико у року од годину и по не почини ново кривично дело. Ту пресуду је изрекао Основни суд у Приједору, а с обзиром на то да он није "испоштовао" услов, та казна му је обједињена са новом пресудом и осуђен је на јединству казну од три године и четири месеца затвора.

Акција "Пирамида" спроведена је у октобру 2017. године. Осим њих двојице, оптужницом је било обухваћено још 13 особа. Мухамед Халиловић Пота (40) осуђен је на пет година и два месеца затвора. На основу споразума о признању кривице 10 оптужених је осуђено на 13 година и осам месеци затвора.


Осуђени су Милан Пичулин (35), Ведран Жоља (34), Един Бехремовић (49), Милош Дулић (37), Тихомир Новаковић (43), Неџад Башић (36), Далибор Мачак (37), Јулија Халупа (25), Драган Максимовић Жути (39) и Драган Станишић Гаги (34). Поступак је раније раздвојен у односу на Небојшу Јањића и Огњана Кокића из Сарајева, који су осуђени на по седам година затвора.

ЗАПЛЕЊЕНА ДРОГА

АКЦИЈУ "Пирамида" спровела је Управа за организовани и тешки криминал МУП РС у сарадњи са СИПА. Током акције претресене су 23 локације, а заплењено је 95 грама хероина, 1,4 килограма марихуане, 23 грама кокаина и 32 грама спида.