БИЈЕЉИНСКО удружење ликовних уметника "Свети Лука" је у Музеју Семберије организовало традиционалну "Пролећну изложбу", током које је 36 стваралаца изложило стотину дела рађених различитим техникама - од оловке и темпере, до уљаних боја и енкаустике, а представили су се и иконописци, и фотографи.

Председник Удружења Панто Пантић сматра да је то што се током свечаног отварања окупило око 200 љубитеља уметности најбољи показатељ да "Свети Лука" - као заједничка адреса многих креативних и квалитетних појединаца - израста и у својеврсни бренд града.

- Окупљамо 50 чланова међу којима су аматери, млади који су тек уписали Академију, али и професори ликовне уметности. Осим квалитета стваралаштва, заједничка нам је и љубав према уметности, па током године радо учествујемо у раду многих колонија, а поред "Пролећне изложбе" организујемо још једну, током децембра, у галерији овдашњег центра за културу - наглашава Пантић.

Отварању је присуствовала и професор историје уметности из Београда Софија Љубичић, која годинама учествује у селекцији за Ликовни салон аматера у српској престоници.

- Драго ми је што сам дошла у Бијељину и осетила дух ове манифестације, која не обраћа пажњу на то ко је какве уметничке оријентације, вероисповести или како се зове, већ је првенствено опредељена ка ширењу духовних видика. Годинама пратим активности удружења "Свети Лука" и посебно ме радује то што је почетку представљања одабраних експоната присуствовало и много деце. Ако њих научимо да поштују уметност, онда не треба да бринемо за будућности - нагласила је Софија Љубичић.

Чланови Удружења на окупу


МОТИВИ

- ДИПЛОМИРАЛА сам и графички дизајн, и иконописање, а сада сам по први пут одлучила да изложим апстрактне слике на којима комбинујем темперу, акварел и златни пигмент. Много мојих пријатеља је учлањено у удружење "Свети Лука", па сам одлучила да им се придружим и стекнем нова искуства - каже најмлађи члан поменуте уметничке дружине Марија Радановић (23) из Попова.