ШЕФ Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оценила је да постоји могућност да се у том дому реализује нека нова већина која би била легална, али без легитимитета, што би само допринело даљој компликацији политичких односа унутар БиХ.

Бурсаћева је истакла да је последња седница парламента БиХ показала безумно понашање СДА, која се јавно залаже за што функционалнију државну заједницу, а својим понашањем демонстрира да ради све супротно, те показује да јој је стало до доминације, а не до БиХ овакве каква јесте.

Целу седницу је обележило бесрамно подилажење политичкој вољи и утицају СДА, која иде у правцу апсолутне доминације и занемаривања воље два конститутивна народа у БиХ,рекла је Бурсаћева за “Глас Српске”.

Она је нагласила да је понашање посланика СДС и ПДП, који су на последње две седнице заједно са шефом посланика СДА Адилом Османовићем обезбедили ентитетску већину за усвајање појединих аката, условљено или уценама или слепом жељом да у било каквом капацитету опстану у власти.

СДС се очигледно распада, али чини ми се да исконски чланови СДС не могу да поднесу оволику количину издаје. Зашто се Драган Мектић и Мирко Шаровић понашају тако? Један има отворен судски процес, а други вишеслојну историју односа са политичким Сарајевом и вероватно је условљен да овако ради, али је у суштини доведен у ситуацију да чини политичко самоубиство СДС – истакла је Бурсаћева.

Према њеним речима, такво њихово понашање би одговарало СНСД када би та странка посматрала ствари из уско политичких интереса.

Али ми нисмо отишли у Сарајево да промовишемо искључиво политику СНСД, већ под заставом Српске, са намером да окупимо све српске представнике, јер тако можемо на најбољи и најефикаснији начин заштитити интересе Републике Српске. Нажалост, неки други су своје страначке интересе ставили испред Српске – истакла је Бурсаћева.

Говорећи о последњој седници Представничког дома коју је обиљежио и избор нових чланова ЦИК, Бурсаћева је навела да је тиме прекршен закон, те да ће сигурно бити прилике да се чује шта ће о свему томе рећи судови.

Осим тога, проблематично је што су два бошњачка члана ЦИК која су упућена у изборни процес остала у ЦИК, а СДС и ПДП су изабрали страначке људе и самим тиме нарушили кредибилитет ЦИК – појаснила је она.

Бурсаћева напомиње да, имајући на уму све потезе СДА, од кршења већине у Кантону Сарајево, кршења воље хрватског народа, кочења и онемогућавања да Савет министара профункционише у пуном капацитету, СДА показује да јој је стало до доминације, а не до БиХ овакве каква јесте.

Бурсаћева је навела да се из угла СДА не назире крај политичке кризе у БиХ, при чему је нешто друго веома значајно.

БиХ се у овом тренутку суочава са две веома озбиљне кризе које утичу на све људе у овој земљи, а то су вирус корона и мигрантска криза. Наша упозорења да је сулудо компликовати политичку ситуацију зато што то може утицати и на капацитет и ефикасност у борби са те двије кризе, апсолутно ништа нису значиле за СДА, а нажалост ни за СДС и ПДП, који показују беспоговорну послушност према СДА – рекла је Бурсаћева.