Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић потписали су данас у Бањалуци уговор о преносу права својине и поседа над непокретностима у Бијељини с циљем изградње нове железничке и аутобуске станице у овом граду. Поповић је рекао да су активности на овом плану започете 2016. године када је на заједничкој седници влада Српске и Србије донесена одлука да право својине и поседа над непокретностима буде пренесено са "Железница Србије" на Републику Српску.

- Овај пројекат ће имати велики значај за град Бијељину, али и за Српску. У перспективи он подразумева, осим изградње модерне аутобуске станице и измештање жељезничког колосека, и изградњу нове жељезничке станице на новој локацији, рекао је Поповић након потписивања уговора. Он је додао да је ово добар вид сарадње, те изразио наду да ће оваквих пројеката бити и у будућности.

Према његовим речима, финансирање изградње жељезничке станице биће обавеза града Бијељина, што проистиче из уговора, а томе мора претходити измештање жељезничког колосека.

- Нова жељезничка станица биће на новој локацији, изван центра града, ближе новој модерној петљи ауто-пута Београд -Бијељина -Брчко-Бањалука, навео је Поповић.

Мићо Мићић градоначелник Бијељине је захвалио Влади РС и ресорном министарству, те нагласио да ће овај пројекат много значити за град Бијељину, јер ће на месту жељезничке станице бити модерна аутобуска станица, на коју ће аутобуси долазити директно са обилазнице и неће оптерећивати центар града.

Он је навео да је планирана изградња и стајалишта за таксисте, те перона за приградски саобраћај, додавши да су за све то пројекти већ сачињени.

Мићић каже да би нова аутобуска станица требало да буде изграђена за годину дана и да је тендер већ расписан, те да је процијењена вриједност пројекта око 2,5 милиона КМ.

- Наша обавеза је и да изградимо нову жељезничку станицу на новој локацији, код Индустријске зоне два чија је предрачунска вредност око 450.000 КМ и већ смо направили пројекат. Нова станица ће бити коришћена за теретни саобраћај, а уколико буде могућности за модернизацију пруге за путнички саобраћај тражићемо место и за путнички, рекао је Мићић.