Свака власт се чува од рушења, само добојска РУШИ сама СЕБЕ: Бура око уклањања постојеће зграде Градске управе

Љ. ЂУРИЋ

04. 03. 2020. у 08:20

Свака власт се чува од рушења, само добојска РУШИ сама СЕБЕ: Бура око уклањања постојеће зграде Градске управе

Здање Градске управе након поплава

Опречна мишљења у Добоју о оправданости рушења постојеће зграде Градске управе. Старост објекта не дозвољава нову адаптацију и проширење, кажу вештаци

ПЛАН добојске власти да сруши зграду Градске управе наишао је на опречна размишљања о рационалности тог потеза.

"Свака власт се чува од рушења, само добојска руши сама себе", коментари су на друштвеним мрежама ових дана у Добоју.

Образложење из актуелне власти је да је садашњем објекту истекао рок трајања и да су вештаци грађевинске струке утврдили да није могуће извршити проширење или надоградњу објекта, како би под један кров сместили све градске институције и установе.

- Тај објекат је грађен непосредно након завршетка Другог светског рата, тражили смо мишљење да ли је могућа његова адаптација, проширење и надоградња. Струка је рекла да то апсолутно није могуће јер објекат нема ни чврстих плоча и да је постигнута његова максимална искоришћеност - изјавио је градоначелник Борис Јеринић.

А, они који критикују намеру власти подсећају да је након мајских поплава 2014. године средствима ЕУ комплетно реновиран доњи део објекта, урађена стиропор фасада и промењен кров.

- У реконструкцију је утрошено више од милион марака и сада власт доноси одлуку да уложи шест милиона КМ за куповину 2.000 квадрата пословних просторија у граду да би се сместили до изградње нове зграде - критикује намере градске власти Мирослав Благојевић из "Покрета слободних грађана Добој".


Прочитајте и:Izmene Krivičnog zakona RS: Doživotni zatvor za NAJTEŽA DELA na štetu detetaКако било, Одлука о куповини пословних просторија за привремени смештај службеника је донета на претпоследњој седници Скупштине града, а актуелне власти су добиле обећања председника Владе РС и српског члана ПБиХ да ће помоћи изградњу новог административног центра Градске управе Добој.

Он ће, према замисли и плановима, имати до 7.000 квадрата, а поред канцеларија имаће и конференцијску салу за скупштинска заседања.

КОНКУРС

ИДЕЈНО решење за нову зграду градске администрације добиће се на наградном конкурсу, након чега ће уследити израда пројектне документације.


ШЕЋЕРАНА

СТРУЧЊАЦИ грађевинске струке потврдили су нашем листу да би, и по њима, било ризично вршити било какве додатне радове на постојећем објекту.

- Објекат има само прву плочу, а грађен је од већ коришћене цигле од шећеране на Усори, срушене током савезничког бомбардовања у Другом светском рату - појаснили су грађевинци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације