ПОСЛАНИЦИ владајуће коалиције и опозиције жестоко су у уторак расправљали у НС РС око укидања "белог хлеба", односно права функционерима да по престанку мандата шест месеци добијају плату и да се то право може продужити до шест месеци уколико у том времену стичу право на пензију. Укидање те привилегије предложио је Милан Петковић, потпредседник НС РС кроз Нацрт закона о измени Закона о радним односима у државним органима.

Пре него што је почела расправа, Влада РС је Одбору за законодавство НС РС доставила негативно мишљење на Петковићев предлог, образлажући да, између осталог, задире у више закона који регулишу ту материју. Опозициони посланици су у расправи одмах дали до знања да подржавају укидање "белог хлеба".

С друге стране, шеф Клуба посланика СНСД Игор Жунић рекао је да та партија неће подржати овај предлог.

- СНСД неће подржати овај закон. Не зато што не желимо да направимо уштеде, него зато што мера мора бити систематска, у пакету, и мора обухватити неколико закона који ће регулисати ту област - рекао је Жунић.

Жунић је додао да је поменути закон више пута био у Скупштини, али најчешће као прича популизма појединаца.

- "Бели хлеб" је потребан због људи у локалним заједницама да би имали примање док не пронађу посао након што оду са функције. Од људи који су користили "бели хлеб" најмање 70 одсто није користило ово право шест месеци јер су успели да нађу нови посао - истакао је Жунић.


Прочитајте и: Ministar obrazovanja RS: Srednjoškolsko obrazovanje mora biti usklađeno sa potrebama tržišta radaПосланик СДС Недељко Гламочак сматра да се "бели хлеб" у пракси злоупотребљава, јер у парламенту РС готово да нема народног посланика који нема два примања из буџета Српске. Он је предложио да Влада РС донесе закон о личним примањима, према којем је могуће само једо примање из буџета.

Игор Жунић

Посланик ПДП Јелена Тривић рекла је да ће посланици те странке подржати овај нацрт закона, иако је ПДП раније био предлагач овог закона који није прошао у НСРС.

Посланик ПДП Драшко Станивуковић рекао је да та странка принципијелно мора подржати овај нацрт закона, јер је потпуно оправдано укидање "белог хлеба", односно привилегије политичким представницима којима је истекао мандат.


ПОТРОШЕНИ МИЛИОНИ

МИЛАН Петковић је навео податак да је 2014. више од 50 функционера користило ову привилегију, а на крају прошлог мандата, 2018. године, укупно 37 министара, посланика и делегата тражило "бели хлеб", за шта је на месечном нивоу издвајано око 100.000 КМ.

- Шест месеци добијали су плату иако је нису зарадили. То је укупно грађане коштало око милион КМ. Није реткост да неки и злоупотребљавају ту привилегију. Њеним укидањем или редуковањем била би остварена значајна уштеда - сматра Петковић.