Потпредседник Народне скупштине РС и посланик Уједињене Српске Милан Петковић предложио је Нацрт закона о измени Закона о радним односима у државним органима, а којим је предвиђено укидање “белог хлеба“ у Републици Српској.


Предлагач је образложио да се овим спречава да изабрана лица по престанку функције наставе добијати плату у наредних шест месеци уз оцену да се ради о неоправданој привилегији.


Петковић је навео податак да је 2014. године преко 50 изабраних или именованих функционера користило ову привилегију, а на крају прошлог мандата, 2018. године, укупно њих 37, за шта је на месечном нивоу издвајано око 100.000 КМ.


- Имали су право да шест месеци добијају плату иако је нису зарадили. То је све укупно грађане коштало преко милион марака. Није реткост да неки и злоупотребљавају ову привилегију. Укидањем или значајним редуковањем, била би остварена уштеда и новац би био употребљен на ставке које су важније за грађане - казао је Петковић.


Подвукао је да за ово законско решење нису потребна додатна финансијска средства.


Подршку укидању „белог хлеба“ на почетку расправе су најавили из опозиционог ПДП-а, али и предложили да се донесе законско решење по принципу „један човек - једна плата“, што је наишло на подршку и у СДС-у који сматрају да треба регулисати да сви посланици у скупштини Српске не могу добијати плату по другом основу.


Према мишљењу Давора Шешића (СДС), предлог посланика Милана Петковића је „политиканство“.


- То је чисто политиканство, зато што долазе локални избори. Пре него што се реши 'бели хлеб' има доста других ствари које треба решити, као што је да једна особа не узима два или више примања из буџета РС - рекао је Шешић.