РУКОВОДСТВА Града Добоја и Општине Станари готово шест година су покушавала и нису успела да се договоре око тога коме шта припада и ко коме шта дугује, након издвајања Станара у посебну локалну заједницу и одвајања од Добоја, али је у једном дану пошло за руком српском члану ПБиХ Милораду Додику да реши претећи судски спор.

Додик је модерирао на састанку руководстава двеју локалних заједница и успео да их убеди да реше неспоразуме. Постигнут је договор да ће имовина Града која се налази на подручју Станара прећи у власништво те најмлађе општине у РС. Добој ће наставити да измирује финансијске обавезе проистекле из кредита подигнутог док је 13 месних заједница станарског подручја било у саставу Добоја.

Споразум су, уз присуство Додика, потписали градоначелник Добоја Борис Јеринић и начелник Станара Душан Панић, а ратификоваће га Скупштина града Добоја и СО Станари.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Добој "дужан" још 19 станова!

Према мишљењу познавалаца овдашњих политичких прилика, на решење спора и одустајање од арбитраже и вероватних дуготрајних судских процеса утицала је чињеница да су на власти у обе локалне заједнице кадрови СНСД, чији је Додик председник.

То прошле године није био случај, јер је садашње руководство Града Добоја било у СДС, али су након последњих општих избора због неслагања са политиком коју води СДС на нивоу заједничких органа БиХ колективно прешли у СНСД.

До постизања договора, Станари су тражили свој део од осам година уплаћиване концесионе накнаде, коју је у буџет Добоја уплаћивала компаније ЕФТ за коришћење минералних сировина на основу концесионог уговора са Владом РС, а која делом припада локалној заједници у којој се налазе Рудник лигнита и Термоелектрана. Из новоформиране општине тврдили су да се ради о шест и по милиона КМ.

Са друге стране, у ГУ Добој сматрају да су развијали упоредо Станаре са другим срединама на свом некадашњем подручју и сматрају да поред имовине Станари треба да преузму и обавезе из кредитних улагања.

- По налазу вештака на дан 30. јуни 2015. године, Станари треба да преузму обавезе од 2,96 милиона КМ кредита - тврди потпредседник СГ Добој Милош Букејловић.

Према рачуници начелника Општине Станари Душка Панића, када се све сабере Добој им још дугује три и по милиона КМ, али се, ипак, све завршило договором.


ПОДРШКА ПРОЈЕКТИМА

СТАНАРИ су подједнако, по 30 километара, удаљени од Добоја, Прњавора, Теслића и Дервенте, и једна су од преспективних локалних самоуправа у РС на чијем подручју се налазе и профитабилни Рудник лигнита и Термоелектрана.

Изразивши задовољство постигнутим договором, Додик је најавио да ће републичке власти још снажније помоћи пројектима обе локалне заједнице.