Министар правде Републике Српске Антон Касиповић очекује да би се у скупштинској процедури до летње паузе могао наћи Нацрт закона о изменама и допунама Кривичног закона Републике Српске.


У њему је запрећена казна доживотног затвора за починиоце најтежих кривичних дела, посебно она на штету дјетета.


- Сигуран сам да ће расправа у Народној скупштини додатно побољшати нацрт, али наш дефинитиван став је да за посебно тешке облике дела буде прописана казна доживотне робије - рекао је данас министар Касиповић.


Он је подсетио да су Министарство правде и Министарство унутрашњих послова Српске сачинили регистар починилаца кривичних дела против полног интегритета детета, односно тзв . регистар педофила.


Касиповић је образложио да је први услов за условни отпуст код издржавања доживотне казне затвора да се издржи најмање 25 година затвора, јер на то обавезује и Европски суд за људска права.


- Очекујем да се за најтежа дела изричу и најоштрије казне - поручио је Касиповић.


Министар правде РС је појаснио и да су у оквиру предмета демократија и људска права и у склопу пројекта "Ја грађанин", средњошколци у РС изабрали тему - сексуално злостављање, те да су представници Владе РС са ученицима разговарали о санкционисању и свему што чини извршна власт и поступајући судови када је у питању сексуално злостављање.


Прочитајте још: Доживотна робија за убиство и силовање: Данас ступају на снагу измене кривичног законика


Ученица трећег разреда Грађевинске школе у Бањалуци Анђела Ковљенић рекла је да су се одлучили за ову тему јер сматрају да је реч о великом проблему чијем решавању могу допринети.


- Разговарали смо са министром на који начин можемо нешто променити. Наш покретач је ‘Тијанин закон у Србији и сматрамо да такав закон треба донети и код нас - казала је Ковљенићева.