УЧЕНИЦИ српске националности два дана не долазе на наставу у Прву основну школу у Сребреници, јер је више од 70 родитеља одлучило да ступе у бојкот наставе због, како кажу, тога што је Министарство просвете и културе РС игнорисало њихове захтеве на састанку у вези с проблемима у тој образовној установи.

Незадовољни су и што на састанак с ресорном министарком Наталијом Тривић није позван и њихов представник да изнесе њихове ставове, него су само разматрани бошњачки захтеви.

Они траже да Министарство заштити њихову децу којима се прети на разне начине, највише преко друштвених мрежа.

Све је почело након објављивања фотографије деце са српским традиционалним ношњама током обележавања Савиндана, након чега су у медијама кренуле оптужбе и увреде упућене деци и њиховим родитељима. Поједини бошњачки политичари су се утркивали у осуди деце и њихових родитеља, а нису изостале ни увреде и претње.

Родитељима српске деце је, кажу, доста дискриминације, увреда, претњи, попуштања. Своју децу више неће слати у школу док не буду решени њихови захтеви пре свега, питање безбедности деце и питање ко је претио деци путем друштвених мрежа.


Наталија Тривић Фото МП РС


- Наш основни циљ зашто смо започели бојкот наставе јесте да заштитимо нашу децу, наша права, не желимо проблеме и нећемо одустати - каже Слађана Бојић, члан Савета родитеља у Првој основној школи у Сребреници и додаје да више од стотину деце не иде у школу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У Српској нема заражених корона вирусом; Припреме на УКЦ у случају појаве смртоносног микроорганизма


Родитељи не желе ни политизацију у основним школама. Смета им што су бошњачки политичари сатанизовали њихову децу само зато што су били у српским традиционалним ношњама.

Министарство просвете РС ће, како кажу, заштитити сваког ученика у Сребреници и неће дозволити да буду предмет политичких злоупотреба. Министарка Тривић поручује да ће све учинити да се проблем реши и спремна је да разговара са свим родитељима.

- Министарство просвете и културе РС осуђује коментаре и нема нико право да прети, полиција је преузела све мере и истрага је у току - истакла је министарка Тривић.


ЊЕГОШ И ВУК ОСТАЈУ У ХОЛУ

ПРЕ неколико дана одржан је састанак у ресорном министарству, на коме није удовољено захтеву бошњачких родитеља да се уведе национална група предмета у централној школи од првог до петог разреда, јер то није у складу са Законом о основном васпитању и образовању.

Није удовољено ни захтеву да се уклоне из хола Прве основне школе уметничке слике са ликом Петра Петровића Његоша и Вука Караџића.


НАЧЕЛНИК НА СТРАНИ РОДИТЕЉА

У ОДБРАНУ родитеља стао је и начелник Сребренице Младен Грујичић. Он позива министарку просвете да посети ту општину и да разговара са родитељима.

- Сматрам да захтеви родитеља нису упућени из хира - додао је Грујичић.