СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо амбасадорима, шефовима дипломатско - конзуларних представништава, међународним организацијама и мисијама акредитованим у БиХ у којем их је подсетио да у БиХ не постоји закон о државним празницима, нити постоји консензус представника конститутивних народа и ентитета у вези са тим питањем.

- Као резултат тога не постоји ни "Дан независности БиХ" нити је 1. март "државни празник" у БиХ, како вас годинама обмањују политичари из Федерације БиХ. Обележавање овог непостојећег празника доприноси додатној конфузији у БиХ и доводи до још дубљих подела у ионако подељеној земљи каква је БиХ, истакао је српски члан Председништва БиХ.

Он је нагласио да њихово евентуално присуство или присуство представника амбасада на чијем су челу било каквим обележавањима која имају везе са "1. мартом", представља игнорисање званичних ставова БиХ и грубо мешање у нерешена унутрашња питања у БиХ.

Прочитајте још - Додик: Бањалука више ПРИПАДА ВУЧИЋУ него Изетбеговићу, Српска нема план за сецесију

- Прихватам чињеницу да је демократско право сваког од три конститутивна народа у БиХ да обележава своје националне празнике, али покушаји да се ти национални празници прикажу као "државни празници БиХ" и да се за њихово обиљежавање користе институције БиХ, као што су Предсјдништво, парламент или Савет министара, представља најгрубљу злупотребу тих институција - указао је Додик.

Он је навео да на синоћњем пријему, којег су у Председништву БиХ организовали Жељко Комшић и Шефик Џаферовић поводом непостојећег "дана независности БиХ", није било представника српског народа нити представника Републике Српске у институцијама БиХ.

- Вашим присуством на таквим обележавањима сврставате се на једну страну и на тај начин сте политички злоупотребљени - истакао је српски члан Председништва БиХ упутивши њиховим екселенцијама изразе дубоког поштовања.