Министарство просвете и културе Републике Српске позвало је надлежне да предузму све потребне мере како би се што пре утврдила одговорност лица која су коментарима на друштвеним мрежама и појединим медијима претила ученицима српске националности из Прве основне школе у Сребреници.


Из Министарства поручују да ће заштитити сваког ученика у Сребреници и неће дозволити да буду предмет политичких злоупотреба.


"Осуђујући сваки вид медијске и политичке манипулације која угрожава безбедност ученика, Министарство просвете и културе позива руководство општине Сребреница, Прву основну школу, као и све грађане ове општине да заједно раде на стварању бољих услова за образовање и здраво одрастање све деце у Сребреници", саопштено је из Министарства просвете и културе.


У саопштењу се подсећа да је пре два дана одржан састанак представника Министарства са начелником општине Младеном Грујичићем, председником Скупштине општине Недибом Смајићем, вршиоцем дужности директора Прве основне школе Драгим Јовановићем и председником Савета родитеља Мирнесом Захировићем, на којем је усаглашен низ мера које треба да допринесу стварању безбедног окружења, бољој комуникацији и међусобном разумевању у Сребреници.

Том приликом закључено је да ће Министарство просвете и културе заједно са локалном заједницом и Првом основном школом учинити све да заштити сваког ученика од било каквог облика дискриминације.

На захтев родитеља ученика српске националности усаглашено је да се у Савет родитеља из сваког разреда бира по један родитељ из реда Срба и Бошњака.


Није удовољено накнадном захтеву родитеља ученика бошњачке националности да се уведе национална група предмета у централној школи од првог до петог разреда јер то није у складу са Законом о основном васпитању и образовању.


Није удовољено ни захтеву да се уклоне из хола Прве основне школе уметничке слике са ликом Петра Петровића Његоша и Вука Караџића јер је реч о историјским личностима које се изучавају у настави, а не о увредљивом садржају.


На састанку је истакнуто да се Школски одбор бира и одлучује у складу са Правилником о раду и поступку избора и разрешења његових чланова и да га чине четири представника Срба и три представника Бошњака.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Одборник у Сребреници позива грађане да КОЉУ СРПСКУ ДЕЦУ јер су се сликала у народној ношњи: Бошњаци се окупили испред школе, родитељи у страху (ВИДЕО)


Усаглашено је да, осим школске славе која се обележава 27. јануара, Прва основна школа убудуће обележава и Дан школе, као што то чини велики број школа у Српској, подсећа се у саопштењу.

Ученици српске националности јутрос нису дошли на наставу у Прву основну школу у Сребреници, у складу са закључцима састанка родитеља српске деце, потврдили су Срни чланови Савета родитеља у овој школи.


Родитељи ученика српске националности у Првој основној школи у Сребреници синоћ су одлучили да од данас њихова деца бојкотују наставу јер је, како су оценили, Министарство просвете и културе Републике Српске игнорисало њихове захтеве на састанку у вези са проблемима у овој школи, одржаном пре два дана у Бањалуци.

Они су незадовољни што на састанак са ресорним министром Наталијом Тривић није позван и представник родитеља српске деце да изнесе њихове ставове, него су само разматрани бошњачки захтеви, којима је, како наводе, већином удовољено.


Фотографија групе српских ученика из Сребренице обучених у традиционалне српске народне ношње са уздигнута три прста, у чијој позадини је српска тробојка и натпис "браћа четници" раније је објављена је на друштвеној мрежи "Инстаграм" на профилу једног од ученика основне школе у Сребреници.


Представници српских политичких партија и удружења проистеклих из рата и начелник општине Сребреница Младен Грујичић осудили су сваки вид напада на ученике и злоупотребу деце у политичке сврхе поводом бошњачке хајке на српску децу путем друштвених мрежа и неких медија који су их назвали фашистима због обележавања школске славе Светог Саве, оценивши и да је "неприхватљиво је увлачити школу у нешто што се није ни десило у њеним просторијама.