Српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је данас да Република Српска нема у плану сецесију, нити је донела иједан документ такве врсте.


Он је подвукао да вербални сукоби који се воде на политичкој сцени неће угрозити мир у БиХ.


- Републике Српска није донела ниједну одлуку те врсте. На дневном реду није никаква сецесија - казао је Додик.


Он је посебно критиковао поруке изнесене јуче након заједничког састанка у Сарајеву лидера странака из Федерације БиХ, Бакира Изетбеговића (СДА), Фахрудина Радончића (СББ) и Жељка Комшића (ДФ), и њихове заједничке поруке Додику, међународној заједници и Србији. Додик је ову коалицију назвао “удруженим подухватом”.


- То је био очигледна напад према Србији и њеном председнику, Републици Српској и српском народу и њиховој историји. Напад је оркестриран са циљем да се етаблира насиље које се проводи путем институција које су наводно дејтонске али доносе одлуке супротне Дејтону. Некада је то чинио високи представник, а сада Уставни суд БиХ - рекао је Додик.


Он је оценио да јучерашњи „изливи мржње према Србима, Србији и РС говоре у стању у БиХ“.


- Напад на Србију и напад на њеног председника је покушај да се она уруши јер смета Изетбеговићу и осталима - рекао је Додик и додао како би урушавање Александра Вучића увело Србију у вишегодишњу дестабилност.


Додик је казао и како Изетбеговићево “својатање Бањалуке као шехер града служи само за замајавање његових поданика“.


- Бањалука никада није била шехер и неће ни бити. Бањалука не припада Изетбеговићу него Србима и РС - изјавио је Додик.


Подвукао је да Бањалука више припада и више подржава Вучића него што је икада и што ће икада Изетбеговића и његове следбенике . Рекао је и да је Изетбеговићеваполитика наставак Исламске декларације његовог оца Алије Изетбеговића.


- Та политика подразумева да покушај убиства Александра Вучића у Сребреници прође незапажено од Тужилаштва и Суда БиХ, а да се они позивају да се према Србима предузимају репресивне мере путем тог истог суда и тужилаштва - казао је Додик.

Рекао је да је Вучић својим наступом показао да је „фактор мира и стабилности у региону“.


- Они хоће да држе предавања шта треба да ради председник Србије. Они сматрају да су у Републици Српској политичка недоношчад који чекају да им неко са стране моделира и укаже како треба да се понашају. То припада менталитету сећијске политике која се води у муслиманском Сарајеву. Њихов план, који је разваљен, је да се путем институција система покушају доносити одлуке које су антидејтонске - казао је Додик.


Додик је био категоричан да Република Српска нема план за сецесију, те додао да многи у свету данас сматрају да је „БиХ пропала и неодржива држава“ и да међународни интервенционизам није обезбедио стабилност.


-Разумем ове у Сарајеву да нису сретни због тога, али све чињенице указују на то - казао је Додик, те оценио како постоји „ видљива коалиција између међународног фактора у БиХ и муслиманких политичких опција“.


-Чине све да покажу да су Србија и Српска реметилачки фактор. То је остатак времена из година рата у којој је сатанизација Срба успешно проведена - рекао је Додик.


Он је рекао да у РС нема ниједне декларације која је толико андитедејстонска, као што је Програмска декларација СДА.


- Наш примарни циљ је изворни Дејтон, очување постигнутих вредости и да Србија буде снажна и стабилна. Загледани смо у Србију, више верујемо у њу него у БиХ. Зашто је то спорно и зашто позивају да то буде кажњиво. Само да се склони Вучић у Србији и да се она ували у дугогдишњу нестабилност. У Србији се не појављује ниједна политичка опција или лидер који би могао након такве, хипотетичке могућности, да стабилизује Србију - изјавио је Додик.


Критковао је опозицију у РС да су након само неколико дана одустали од заједничке изјаве о неучествовању у доношењу одлука представника из РС у бх. органима, те да су јуче сарађивали са странкама из ФБиХ.


- Тешки вербални сукоби који се воде на политичкој сцени неће угрозити мир. Никада се нисам позвао на оружје, као што је то урадио Изетбеговић пре неколико дана. А високи представник не говори о томе, али говори о Додику. РС се мора одбранити. Ово је кључни тренутак за РС. Не можемо трпити одлуке Уставног суда БиХ јер нису у складу са Уставом. Нисмо ми генератори кризе у БиХ - рекао је Додик и поновио да „не позива на рат ни на сукобе“.


- Сецесије нема у документима РС, нити постоји на тај начин, али има наравно разговора - поручио је Додик.

Додик је истакао и да „ако нема задовољних Хвата и Срба, не може бити ни БиХ“.


Коментаришући изјаве високог представника о могућности употребе бонских овлаштења, Додик је подвукао да су та времена прошла .


- Високи представник се показао као злотвор према српском народу и Дејтонском споразуму. Инцко долази из Аустрије, а она је нама раније послала оног Калаја и оног Петрича. То је једна политичка смлата која прима од Бошњака новац да би говорио против Срба. Овде се ради о болументи странаца, између осталог и Инцка, који игноришу дијалог у БиХ, уставна права, Дејтонски споразум и основна права и слободе људи. Прогоне људе само да би реализовали унитаризацију БиХ која значи да овдје неће бити ни Срба ни Хрвата. Инцко је плаћеник међународног фактора који покушава да се додвори Американцима. Није ово први пут да се мени прети, претило ми се и 2005. године од Педија Ешдауна, преко Рафија Грегоријана... Борио сам се с њима, борићу се и против њега. Он је човек који урушава уставни поредак БиХ и основне слободе људи. Он има дупле аршине. Нећете нас диспциплиновати. Ја се овде борим за интересе Срба - рекао је Додик.


Прочитајте још: Оштра реакција Сарајева и порука Додику: Нећемо дозволити сецесију, повуците закључке Скупштине РС


Подестио је да је предложен нови Закон о Уставном суду БиХ без страних судија, те подвукао да ниједан други закон ни одлука неће проћи док се то питање не реши.


- Докле ће то трајати, не знам. Ми смо незадовољни и не прихватамо да окупацијски суд доноси одлуке мимо устава и закона - рекао је Додик.