Миљина уметност је посебна, јер оно што она ствара својим рукама је креативно, шарено, лепо али и веома ускусно. Уз та уметничка дела се најчешће слави љубав, празници, рођендани и разни догађаји. А реч је о медењацима који изгледају толико необично и лепо, да многи застају пре првог залогаја и диве им се са мишљу да их је баш штета појести.


Како је ова креативна девојка почела да ствара ту шарену и укусну чаролију, открива кроз своју пословну и животну причу.


- Ја сам Миља Рекавић из Бањалуке. Завршила сам средњу Технолошку школу, смер дизајн ентеријера. Последњих годину дана бавим се израдом декоративних колачића, медењака. Успела сам да спојим угодно с корисним, јер поред тога што ми је то постао посао, то је и неки мој, да тако кажем, креативни издувни вентил. Волим цртање, сликање, обожавам фотографију. Тренутно се интересујем за графички дизајн, па сам сходно томе уписала и школу Графичког дизајна у Бањалуци где ћу, надам се, успети да објединим нека своја интересовања и идеје, како уопштено тако и кроз овај посао израде медењака.


У медењаке се заљубила гледајући их у божићним филмовима, а ускоро се и сама нашла у тој чаролији, којом сада осваја своје обожаватеље, међу којима је много деце.- Све је почело у децембру 2018. године гледајући божићне филмове у којима сам видела да праве те декоративне медењаке, па сам дошла на идеју да нешто слично и ја направим за своје пријатеље, као поклон за Светог Николу, за чизмицу. То ми је омиљени празник па се увек трудим да то буде нешто посебно. Потражила сам рецепте на интернету, почела да се интересујем и открила један потпуно нови свет везан искључиво за медењаке, у којем људи од медењака праве права уметничка дела и где су од тога направили "озбиљан бизнис." Оно што ме је изненадило када сам их први пут направила јесте да су они заправо врло укусни, што ме је и подстакло да наставим то да радим, јер ми није битно да то само лепо изгледа, већ и да се кроз окус може у потпуности уживати у медењацима.


Миља каже да процес настанка медењака заиста захтева доста времена, почев од саме смесе за медењаке која мора да одстоји у фрижидеру бар дан или два како би била погодна за обликовање. У процесу креирања нема брзог поступка, ни помоћних справа, него су потребне вредне руке, стпљење и машта.


- Желим да нагласим да се цели процес ради ручно, од обликовања медењака, до излевања глазуре, сушења и самог исцртавања жељеног лика. Како се трудим да то изгледа што боље и идентично жељеном лику, многи мисле да имам разне калупе, справе, па чак и машину која ми то омогућава, али то није тако. Значи све је идентичан ручни рад, корак по корак!Већина људи за њене медењаке има само речи хвале и дивљења, називајући их уметничким делима.


- Реакције људи су и више него одличне. Људи су заиста одушевљени, многи не могу да верују да то људска рука може да направи од једног обичног колачића. Од првог дана објављивања радова почеле су да пристижу похвале, убрзо затим и наруџбе и ево сада у марту, ће бити година дана како постоји Медолино.бл.


Као и бројни други креативаци, тако и она настоји да нађе времена да промовише свој рад на сајмовима и друштвеним мрежама. - Клијенти ме могу контактирати првенствено преко друштвених мрежа, фејсбук-а и инстаграм-а. Затим ту су и разни сајмови креативаца које посећујемо, а који се одржавају бар једном месечно на разним локацијама, који окупљају заиста предивне, талентоване људи који такође својим рукама стварају мала уметничка дела. А један такав сајм ће се одржати 6. и 7. марта у Бањалуци у ТЦ Емпоријум, а то је Кре Арт сајам креативаца, где ће бити представљен велики избор ручних радова, првенствено за предстојећи Дан жена.


Прочитајте још: БРАЧНИ ПАР НАШАО ФОРМУЛУ ДА ЖИВИ ОД СЛАТКИША: Наша бајка од медењакаМноги имају тајне састојке за своје медењаке, али наша саговорница поручује следеће… За савршен медењак је потребно првенствено много стрпљења, заиста много стрпљења, посвећености и труда. Без обзира на сву љубав према послу којим се бавите, таленат и слично, потребно је много труда и рада да се дође до жељених резултата.