Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Народној скупштини Републике Српске да оспорава посету црногорског председника Мила Ђукановића БиХ јер би се то протумачило као подршка политичкој структури која, између осталог, оспорава имовину Српске православне цркве.


Он је рекао да је витални национални интерес Републике Српске у том смислу управо потегао због солидарности са Србима у Црној Гори и СПЦ.


Српски члан Председништва БиХ је рекао да су неосноване приче опозиције да се он боји Ђукановића, јер се, како каже, није плашио ни већих ауторитета у политици.


Додик је, током расправе на посебној седници Народне скупштине о његовим изјавама као српског члана Председништва БиХ о штетности посете Ђукановића БиХ и распоређивању Фронтекса на граници са Хрватском, након што је по тим тачкама прегласан у Председништву БиХ, рекао да нема имовину у Црној Гори.


Он је подсетио да је Ђукановић за време постојања државе Србије и Црне Горе подржавао независност Српске и сматрао да ће све завршити на тај начин, док сада изјављује нешто друго.

Додик је, у обраћању на посебној седници НСРС, нагласио да је у Председништву БиХ гласао против упућивања позива Ђукановићу да посети БиХ, јер је сматра штетном по виталне интересе српског народа.


Фото: Народна скупштина РС

- Сматрам да због угрожавања српских националних права у вези са Српском православном црквом и њеним идентитетом није најбољи тренутак да Ђукановић добије медијску и политичку позорницу у БиХ и Сарајеву да би је искористио правдајући свој атак на СПЦ и њену имовину, истакао је Додик.


Он је нагласио да је Закон о слободи вероисповести у Црној Гори усмерен против СПЦ, те да је Ђукановић рекао иностраним центрима моћи да жели да направи православну цркву јер без тога не може да заокружи пројекат државе.д

Фото: Д, Поздеровић


- Црногорска власт сачинила је уговоре са католичком и исламском вјерском заједницом. Наведени закон усмерен је на имовину СПЦ, што је недопустиво. Власт у Црној Гори атакује на имовину СПЦ, додао је Додик.


Он је додао да је његова идеја била да се посета црногорског председника одгоди у овом тренутку.


Прочитајте још: Додик: Црногорска политика је антисрпска, посета Ђукановића БиХ је морално и политичко питање


- Не верујем да постоји православац, Србин који не поштује снагу и молитвени карактер литија које се одржавају од Требиња до Бањалуке и да се не солидарише са позицијом коју СПЦ има у Црној Гори, рекао је Додик и затражио двотрећинску скупштинску већину која би подржала његово гласање у Сарајеву, а самим тим и поништила одлуку Председништва БиХ у којој се каже да би Ђукановић посетио БиХ 2. и 3. марта.