Седница Парламента БиХ: СДС и ПДП срушили српско јединство!

С. МИШЉЕНОВИЋ

четвртак, 27. 02. 2020. у 08:30

Седница Парламента БиХ: СДС и ПДП срушили српско јединство!

Седница Парламента БиХ - Фото АВАЗ

На седници ПБиХ део посланика из Српске није испоштовао закључке институција РС. Чланови тих партија неће гласати за Закон о одласку страних судија из суда БиХ

ПОСЛАНИЦИ СДС и ПДП гласали су јуче на седници ПБиХ да се Предлог Закона о престанку мандата ВСТС БиХ упути по хитној процедури на разматрање. Тим потезом су чланови СДС и ПДП прекршили закључке НС РС од пре десет дана, у којима стоји да се обуставља доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија у Уставном суду БиХ, порука је из СНСД и странака које чине владајућу коалицију у РС.


Мирко Шаровић, лидер СДС, поручио је и да посланици СДС и ПДП у ПБиХ неће гласати за Закон о одласку страних судија из Уставног суда БиХ, који су предложили СНСД и ХДЗ БиХ. Он је рекао да је СНСД требало да се договори с њима и да испоштује договор који је обелодањен.


- Они су изиграли договор лидера у Бањалуци и тада смо се усагласили да три члана, односно овог једног из РС, када дође до замене страних судија бира НС РС. Они су се, међутим, определили за сасвим други концепт, да тројицу судија бира ПБиХ, а потврђује Дом народа, зато што су се договорили са ХДЗ, а у воду су бацили онај договор који су имали са странкама из РС - рекао је Шаровић.


Председавајућа Клуба посланика СНСД у ПБиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да су СДС и ПДП испоштовале политичку вољу СДА, давањем подршке за упућивање по хитном поступку у процедуру Предлога закона о престанку мандата ВСТС БиХ.


- Овај закон неће решити стање у правосуђу у БиХ. Реч је о политичкој одлуци Председништва СДА, које је донело одлуку да су потребне кадровске смене у ВСТС, и овог пута, као извођачи радова изабране су, а и прихватиле су то, колеге из ПДП и СДС - навела је Бурсаћева.


Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото РТРС


Ненад Стевандић, председавајући Српског клуба у ПБиХ, изјавио је да су СДС и ПДП гласали против Закључака НС РС због дуга из старе коалиције са СДА.


- Видели сте да је прво Бакир Изетбеговић тражио смену Милана Тегелтије и да то уради ВСТС. Када је видео да то не пролази, онда је било оно "има нека тајна веза", па је Драган Мектић тражио да се смени цели ВСТС - појаснио је Стевандић.


Прочитајте још: Састанак СДС-а и ПДП-а у Бањалуци: Договорена коалиција на предстојећим локалним изборима у РС


Шеф Клуба посланика СНСД у НСРС Игор Жунић изјавио да су СДС и ПДП у ПБиХ гажењем закључака НС извршили напад на институције Српске. Он је истакао да је то била прилика да се види шта значи завођење реда у правосуђу у режији СДС и ПДП и сарадњи са СДА и осталим бошњачким партијама из Федерације БиХ.

Бранислав Бореновић и Мирко Шаровић - Фото Д.Поздеровић


ПОВЛАЧЕЊЕ ЗАКЉУЧАКА

БАКИР Изетбеговић, лидер СДА, Фахрудин Радончић, лидер СББ, и Жељко Комшић, лидер ДФ, поручили су званичницима РС са заједничког састанка у Председништву БиХ да неће дозволити прелажење црвене линије, поручивши им да повуку недавне закључке дефинисане у НС РС.

- Нисмо ово урадили да уплашимо грађане него да бисмо рекли господину Додику да постоји црвена линија и постоје методе да се одговори на нешто што се зове очување БиХ. Треба нам свеобухватна реформа правосуђа и тек након тога можемо причати о одласку страних судија - поручили су лидери СДА, СББ и ДФ.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације