Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо председнику Европског суда за људска права Линосу Александеру Сицилијаносу у којем га обавештава да није упознат са његовом намером да кандидује Ангелику Нусбергер на место међународног члана Уставног суда БиХ, иако Члан 6 тачка 1а Устава БиХ налаже да председник Европског суда бира три члана Уставног суда БиХ "након консултација са Председништвом".

Прочитајте још:
Додик: Никада нисмо позивали на рат, народ не треба да се плаши

- Жељко Комшић, тренутни председавајући Председништва БиХ, није ме обавестио о Вашем писму од 18. новембра 2019. године и о Вашем избору госпође Нусбергер као кандидата за позицију члана Уставног суда БиХ, као ни о Вашем захтеву да се, у складу са Уставом БиХ, консултујете са Председништвом БиХ у вези са Вашим избором кандидата, нагласио је Додик у писму.

Српски члан Председништва БиХ истакао је да га Комшић није обавестио ни о свом писму које је упутио председнику Европског суда за људска права у Стразбуру Сицилијаносу 20. децембра прошле године у којем је навео да ће обавити потребне консултације са остала два члана Председништва у складу са Уставом.

- Господин Комшић се никада није консултовао са мном, нити, колико ми је познато, са господином Шефиком Џаферовићем, иако је био дужан да то уради у складу са Пословником о раду Председништва БиХ и Уставом БиХ, навео је Додик у писму Сицилијаносу.

Неинформишући о свом писму и његовом садржају друга два члана Председништва, Додик је констатовао да је Комшић најозбиљније прекршио Устав БиХ и Пословник о раду Председништва БиХ и створио опасан преседан који је довео у питање нормално функционисање Председништва БиХ.

- На овај начин довео је у питање именовање госпође Нусбергер за члана Уставног суда БиХ, јер се Председништво БиХ никада формално није изјаснило о Вашем предлогу, истакао је српски члан Председништва БиХ.