Удружење "Васила" из Требиња постоји већ 13 година, а чини га десет жена које чувају народну традицију од заборава. У "Васили" се са великом љубављу баве старим занатима - шивењем, плетењем, ткањем и везом, а као производ свега тога настају права мала уметничка дела.

- Имамо сарадњу са нашом туристичком организацојом, са Музејом Херцеговине, “Херцеговачком кућом“, пуну подршку наше градске управе за пројекте - рекла је Сена Ђурица, из Удружења "Васила".

Милка Дракул каже да радни дан у овом Удружењу почиње јатарњом кафом и дружењем.

- Ја се бавим ручним радовима. Научила сам то као дете од мајке. То сам заволела одмалена, а живела сам у Сарајеву 35 година, и увек сам плела, када год сам имала слободног времена. То ме одмара, а сада је и корисно јер се нешто и прода - истакла је Милка Дракул.

У Удружењу "Васила" праве уникатне одевне предмете, рађене од природних материјала прожете етно-мотивима. Код њих се могу пронаћи плетене чарапе, џемпери, шалови, капе, мушке и женске кошуље, а посебна уметничка дела су херцеговачке народне ношње. То је и посебно тешко и захтевно направити пошто се све ради ручно и од природних материјала који су скупи, а квалитетне је тешко пронаћи.

Фото Д. Цураћ


- Најдраже су ми херцеговачке ношње које смо правили за АНИ "Јован Дучић" из Требиња. То нам причињава велико задовољство и поносни смо када видимо да се они предстваљају са нашом херцеговачком ношњом - истакла је Ђурица.

Оно што такође истичу у овом удружењу је и то што их посао не умара. Напротив.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Историјске и данашње везе, “вечно пријатељство“ на клацкалици: Где су Србија и Француска стигле од Великог рата до бомбардовања 1999 године?


- Када ово плетем помало бројим, разбрајам, не мислим ни о чему. Плетем чарапе, пуловере, џемпере, понча, хеклам ако неко нешто поручи. Улепшамо дан себи радом - нагласила је Милка Дракул.

А, оно што их посебно радује је велико интересовање младих, који долазе у њихово удружење како би учили старе занате.

- Све што је наше традиционално то је и лепо, а млади су почели то да схватају што нам је и био циљ. Организујемо обуку за младе и заиста могу рећи да постоји интересовање. Сада нам је, рецимо, била и девојчица од десет година - каже Ђурица.


КОЛАЧИЋИ

У "Васили" кажу да су задовољни интересовањем за њихове производе. Поред тога што се баве старим занатима, оне праве и колачиће од херцеговачког биља и меда.