У ЗДРАВСТВЕНИМ установама регије Добој најдужа чекања су у добојској општој болници, где на операцију катаракте 700 пацијената чека до осам месеци, а вишемесечна су чекања и за ултразвучни преглед срца.

Презентацији истраживања које је спровео Центар за хуману политику (ЦХП) у Добоју присуствовали су представници здравствених установа тог града и домова здравља регије и ФЗО РС.

Према подацима, у добојској болници чекање на здравствене услуге које се пружају у једном дану зависе од броја пацијената, али нема чекања на хитне операције. У Дому здравља Добој нема чекања на здравствене услуге у хитним случајевима, а остали прегледи се заказују у периоду од највише три дана.

У Дому здравља Теслић на преглед код породичног лекара чека се у просеку петнаестак минута, док се на РТГ и ултразвук чека дуже. У Дому здравља Брод на заказани преглед код породичног лекара чека се у просеку дан, а код педијатра прегледи се заказују два дана у седмици.

Прочитајте и: Ruski lekovi ipak dobijaju zeleno svetlo? Višemesečno pregovaranje o ponudi stranih medikamenata na tržištu BiH bliži se kraju

Заказивање прегледа код породичног лекара је у Дому здравља у Дервенти, док у Модричи тврде да нема чекања на здравствене услуге у њиховој установи. У шамачком дому здравља на заказани преглед чека се до два дана, на лабораторијске претраге три, очитавање РТГ снимака су чак до четири и на ултразвучне прегледе до 10 дана...

- Поједини пацијенти имају проблем са скупим лековима и што их плаћају по пуној цени због тога што нису на листи ФЗО РС, што утиче на трошкове лечења осигураних лица - рекао је на презентацији директор ЦХП Момир Дејановић.


ДОПУНСКИ РАД

ИСТРАЖИВАЊЕ је обухватило и допунски рад лекара који раде у јавним здравственим установама, у чему такође предњачи Општа болница у Добоју чијих је неколико хирурга, радиолога и интерниста добило сагласност за допунски рад у другим, углавном приватним установама.

Сагласност за допунски рад добила је неколицина лекара и у добојском, теслићком и модричком дому здравља, док су без рада изван редовног лекари у Дервенте, Брода и Шамца.