Општине Језеро, Јајце и Шипово повезује река Плива која представља мали рај на земљи за спортске риболовце у дисциплини мушичарења.

- Општине Језеро, Јајце и Шипово могу много да понуде у заједничком развоју туризма за шта су потребни маркетинг, инфраструктура и стратегија, рекла је амбасадор Аустрије у БиХ Улрике Хартман.

Хартманова је данас посетила општину Језеро и са начелником Снежаном Ружичић разговарала о туристичкој сарадњи локалних заједница.

- Велико богатство овог краја су језеро, планина и врело Пливе.

Потребни су им маркетинг и инфраструктура, али са заједничком сарадњом и добром стратегијом постоји велики потенцијал за ове просторе, рекла је Хартманова новинарима.

Ружичићева је потврдила да су општине Шипово, Језеро и Јајце једна целина када је реч о пројектима туризма и екологије.

- Ове општине повезује река Плива која мора да буде чиста и пловна. Можда у будућој сарадњи обновимо споменике аустроугарске културе или радимо на туристичким потенцијалима као што је ускотрачна пруга између ових општина, навела је Ружичићева.

Шипово

Она је додала да ове општине имају много заједничких тема, те да за пројекте могу заједно аплицирати према европским и другим фондовима.

Прочитајте још: О туризму Републике Српске на сајму у Бриселу

Хартманова је данас разговарала и са чланицама Удружења жена "Језерка", а обишла је и Амбуланту породичне медицине Језеро, објекат Железничке станице из аустроугарског периода, као и неколико локалитета, остатака из времена аустроугарске.

Јајце

ПЛИВА

У западном делу општине Шипово 8,5 км од центра на надморској висини од 481м извиру три врела која чине реку Пливу. Обиље воде која тихо и бешумно извире из кречњачких њедара, нагло повећава брзину и постаје бучна и пенушава, а потом у долини Пљеве се смирује и постаје тиха река. Уједињени извори граде реку Пливу која се у месту Јајце улева у реку Врбас чинећи величанствени водопад висине 30 метара.Плива, река изузетне бистрине, специфичне боје, као и раскошног богатства, представља мали рај на земљи за спортске риболовце у дисциплини мушичарења.