РЕПУБЛИЧКИ тужилац Бранко Митровић затражио је од Врховног суда РС да изрекне строже казне свим учеснима туче у којој је убијен Бојан Миловановић (29) из Козарске Дубице, док су браниоци четворице оптужених тражили укидање осуђујуће пресуде.

Због убиства Миловановића на 14 година осуђен је Горан Билчар, а његов пријатељ Марко Михаиловић је због учешћа у тучи осуђен на две године. За исто дело Миловановићеви пријатељи Ђорђе Боровчанин и Ђорђе Ђенадија добили по годину и по затвора.

Износећи жалбу на првостепену пресуду, тужилац Бранко Митровић је рекао да се изреченим казнама не може постићи сврха кажњавања.

- Првостепени суд није довољно ценио степен одговорности и изрекао је ниске казне. Код Боровчанина је као олакшавајуће узето то што је незапослен и студент, а код Ђенадије што је лошег имовног стања. Не знам зашто би то било олакшавајуће - упитао је Митровић, наводећи да ни то што раније није био осуђиван не може бити олакшавајућа околност.

Билчарев бранилац адвокат Бранко Ристић сматра да су првостепеном пресудом почињене бројне повреде одредаба кривичног поступка, и да ни све чињенице нису правилно утврђене. Сам Билчар је поново истицао да му је жао због свега, понављајући да није желео тучу.

- Тражим праведније суђење и да се осудим за оно како је било. Не бежим од истине - рекао је Билчар.

Михаиловић се и пред Врховним судом сам бранио, наводећи да му је жао што је дошло до злочина. Поновио је да он није учествовао у тучи, наводећи да је био нападнут и присиљен да се брани.

Бојан Миловановић

Боровчанинов адвокат Миљкан Пуцар каже да се у пресуди не наводи шта је, када и како урадио његов клијент, тражећи да се пресуда укине и предмет врати на ново суђење. То је тражио и Ђенадијин бранилац адвокат Драшко Зец сматрајући да су првостепеном пресудом учињене битне повреде Закона о кривичном поступку.


УСМРЋЕН ШРАФЦИГЕРОМ

БОЈАН Миловановић убијен је 18. октобра 2018. око 3.15 код парка Купусиште у Бањалуци. Свему је претходио вербални сукоб између две групе младића у пекари "Марчело". По одласку из пекаре сусрели су се возилима и потом је дошло до свађе и туче у којој је Билчар ауто-дизалицом гађао супарничку групу, а потом је шрафцигером убо Миловановића у слепоочницу.