СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да ниже позиционирани службеници Стејт департмента, попут заменика помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метјуа Палмера, не могу претити њему, ни било коме у Републици Српској.

Реагујући на Палмерову изјаву, да ће он и сви званичници Српске бити кажњени уколико не одустану од својих ставова, Додик је казао да такве ствари слуша већ 10 година.

- Палмер не може да прети, јер је реч о ниже позиционираном службенику Стејт департмента и он није тај који управља политикама. Он само покушава да то глуми. Показао се као човек који је, кроз низ потеза које је чинио, навијао искључиво за бошњачку страну - рекао је Додик.

Нагласио је да такви људи сличним потезима покушавају да се допадну бошњачкој јавности.

- Сада могу да кажем, након овога што је Палмер рекао, да је то очигледна безочна претња и ако Америка на тај начин мисли да овде коригује односе, онда је то њихов проблем. Не може се тако светом управљати - истакао је Додик.

Палмер је Гласу Америке рекао да је Додик предмет америчких санкција јер се и раније понашао "антидејтонски", наводећи да сви у Бањалуци и РС који подржавају тај став ризикују исти одговор САД. Његова изјава је изазвала бурне реакције свих званичника у Српској.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Pošto se Palmer "obrušio" na njega, Dodik mu odgovorio: "Srbi su navikli na batine, nas to više ne boli"


Председник Уједињене Српске Ненад Стевандић поручио је да једностране претње не могу заплашити Српску.

- Претње Србима добро служе развијању бошњачког екстремизма и србофобне политике којом се Србима забрањују права која други народи имају - сматра Стевандић.

Сматра да те претње, и закључак Председништва СДА којим се не прихвата захтев за измену структуре Уставног суда БиХ, служе за развијање екстремистичке намере бошњачког естаблишмента, посебно СДА:

- Неразумљиво је да постоје претње преким судом људима који демократски делују, одлуке доносе у парламентима и имају право на самоодбрану и права која има сваки други народ на свету.

Метју Палмер

Председник ДНС Ненад Нешић каже да претње треба схватити озбиљно, али и да то треба бити упозорење свим Србима да само јединством могу одговорити и заштитити Српску.

- То је очекивана реакција Палмера, јер се и пре оглашавао само када је то било на штету Српске и српског народа. Спремни смо да идемо до краја, да вратимо изворне надлежности Српске. Српски представници треба да се држе изворног "Дејтона" и слова, а не духа "Дејтона" - рекао је Нешић.

Он сматра да се треба истрајати на доношењу новог закона о Уставном суду БиХ, јер ће у супротном српски народ доћи у ситуацију да изгуби Републику Српску. Закључке СДА назвао је очекиваним.

- СДА је заговорник унитарне БиХ и не жели да прихвати ништа што би довело до равноправности народа - истакао је Нешић.


МАНДАТИ СТРАНИХ СУДИЈА

ПРЕДСЕДНИЦА Српске Жељка Цвијановић је оценила да стране судије у Уставном суду БиХ умањују легитимитет и суверенитет БиХ. На питање шта ће се десити ако не буде донет закон о престанку мандата страних судија у Уставном суду БиХ, она је рекла:

- Биће донет други сет корака и мера, о којима сада не могу говорити. Вратићемо се у Скупштину да известимо, а већ сада знамо неке могуће ствари о којима ћемо известити.