ЗА разлику од политике која још увек раздаваја Требиње и Дубровник, Дубровчани су честе муштерије у Требињу, Требињци у великом броју одлазе на рад у тај хрватски град, а чак се и склапају бракови - и то не било какви. Ристо Чичковић из Требиња у седамдесетој години пре неколико дана венчао се са Иком Марић, која има само годину мање, а рођена је Дубровчанка која је одлучила да настави живот са својим изабраником у граду на Требишњици.

Ика и Ристо упознали су се пре две године у Требињу, након што је ова Дубровчанка отишла у пензију, а почетком новембра прошле године одлучили су да познанство и заједнички живот крунишу браком. Како кажу, прва заједничка кафа показала је да се ради о сродним душама.

- Упознали смо се, у кафани, на требињском Тргу слободе, у хладу столетних платана и кестенова. Попили смо ту прву кафу, почели причу и приметили како нас занимају сличне ствари. Разменили смо бројеве телефона и тако је почело наше дружење - каже Ика.

Након извесног времана Ристо је Ику запросио, а признаје да то није одмах урадио директно.

- Ика ме неколико пута позивала на ручак, а једном сам тако кроз шалу рекао да добро кува и да би се могла удати. Тада одговора није било, а наредни пут исто сам поновио и када је направила кафу. Она ме упитала - а за кога, након чега је уследио одговор - за мене. Тако је изгледала наша веридба - истакао је Ристо.

У требињском Саборном храму обављен је чин венчања пред свештеником Николом Јанковићем, а онда са сватовима, а није их било мало, око шездесет - на свадбени пир на Алексину Међу, где је дошао и матичар.

Као што налажу обичају зачула се и хармоника, а младенци су први плес отплесали уз Дубровачке трубадуре и песму "Док палме њишу гране и цијела варош спи".


УДВОЈЕ СВЕ ЛАКШЕ

РИСТО Чичковић истиче да му је драго што је срео Ику, обоје не крију заљубљеност, али и истичу да је удвоје све лакше.

- Људи заиста треба да склапају бракове док су млади, али ако им се љубав деси у старе дане нека је чувају, јер једни другима све су потребнији у старим данима - рекла је Ика.