Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара САД говорио је за "Глас Америке" о најновијој политичкој кризи у Босни и Херцеговини.

Палмер је у интервјуу упозорио да свако ко се противи Дејктонском споразуму може да очекује последице, преноси Аваз.ба.

"Господин Додик се и раније понашао на начин који је недоследан и неспојив с Дејтонским споразумом и он је због тога био предмет америчких санкција. Свако ко се придружи антидејтонским ставовима, ризикује да да се покрене такав одговор Сједињених Америчких Држава", рекао је Палмер.

На питање какав би то одговор могао бити, јер је Додик већ под санкцијама и ради такве ствари из године у годину, а и сам Палмер је већ говорио да се нада да он неће задржати такву тврдокорну реторику, Палмер каже да се Додику мора ставити до знања да је то неприхватљиво.

"Сви морамо бити јасни, међународна заједница колективно мора јасно ставити до знања да је то неприхватљиво и да му неће бити допуштено да опстане. Тако да бих помислио да сви у Бањалуци, у Републици Српској, који се сврстају уз став који је заузео господин Додик, морају разумети ризике које то носи и штету коју наносе будућој европској перспективи Босне и Херцеговине", каже.

Палмет сматра да Додик ствара кризу тамо где не би требало да је буде.

"Мислим да смо то видели са ставом господина Додика у односу на Високо судско и тужилачко веће и Уставни суд, стварајући кризу тамо где не треба да је буде", каже он у интервјуу.