На Сајму вина “Беовајн 2020”, који се одржава у Београду у оквиру 42. Међународног сајма туризма, учествују и винари из Републике Српске чији производи су и данас привукли велику пажњу посетилаца.


На функционалном штанду, у организацији Представништва Републике Српске у Србији, представљени су и Винарија “Бањац” из села Клековац у Козарској Дубици и Подрум вина “Руњевац” из Требиња.


Винарија “Бањац” представља вина која су аутентична и сто одсто су произведена од грожђа из нашег винограда, рекао је представник те винарије Александар Бањац.


Он је рекао Срни да та винарија није присутна на тржишту Србије, а да очекује да је посетиоци сајма упознају и обиђу. - Оно што очекујемо од посетилаца када дођу у Козарску Дубицу у посету националном парку `Козара` и неким туристичким знаменитостима јесте да обиђу и нашу винарију где могу да пробају аутентична вина из Поткозарја, рекао је Бањац.


Јово Руњевац, представник Подрума “Руњевац”, рекао је да је то мала породична винарија. - Ја сам и виноградар и винар и више би се могло рећи као подрумар, додао је Руњевац.


Он је објаснио да се не бави производњом сортних врсти вина и да ради аутохтоне домаће сорте као што су “цурац”, “скадарун”, “плавац” и “плавка”. - Представљам се са два вина, црним и белим и оба су купаже… то је нешто ново на овом тржишту, а сигурно и доле /у Требињу/, додао је Руњевац.


Руњевац је објаснио да су ове старе сорте вина враћене у винограде. -Мали број људи зна за таква вина, неки су изненађени што се то вратило, па и неки стари људи који знају за те сорте, рекао је Руњевац.


Према његовим речима, те врсте вина лако се намећу и онима који их претходно нису пробали. Руњевац је напоменуо и да су сва вина из Републике Српске која су на београдском сајму врхунског квалитета.На сајму су представљени и Подрум “Вукоје”, Подрум манастира Тврдош, Вински подрум “Анђелић”, Винарија “Јунгић”, Вински подрум “Секуловић”, Вински подрум “Аћимовић”, Винарија “Ђелмо” и Винарија “Пајић”.


Епоха” из Лопара ће уз подршку Представништва Републике Српске у Србији имати свој штанд.


Прочитајте још: Милица мајстор међу винарима


Уз Међународни сајам туризма у Београду, од 20. до 23. фебруара, истовремено су организоване још три манифестације – 11. Међународни сајам вина, 16. Сајам сувенира “Види Србију” и 16. Међународни сајам опреме за хотелијерство и угоститељство.