КОМПАНИЈА "Телемах" из Сарајева дефинитивно не одустаје од уласка на тржиште Републике Српске. Наиме, "Телемах" је покренуо процедуру стицања власништва над делом фирме "Трион тел" из Бањалуке. Ова информација је потврђена из Агенције за заштиту конкуренције Црне Горе, јер се преузимање неког од оператера мора пријавити свим агенцијама тог типа у региону.

Оно што се спекулисало месецима, а то је да "Телемах" купује "Трион тел" дефинитивно се потврдило документом из Црне Горе, кажу, за "Новости", обавештени извори упознати са целом причом.

Иначе, у решењу Агенције за заштиту конкуренције Црне Горе се наводи да се одобрава у скраћеном поступку концентрација која се тиче стицања појединачне контроле од стране привредног субјекта "Телемах" д.о.о Сарајево, са седиштем у Сарајеву, над појединим деловима друштва "Трион тел" д.о.о. Бањалука на основу Меморандума о разумевању.

Ово решење, које је у поседу "Новости", Агенција је донела 30. децембра 2019. године. Поред решења од "Телемаха" је затражено и да достави оригинал или оверену копију уговора о купопродаји и преносу пословања и имовине "Трион тел" у року од 15 дана од дана закључења истог.

Прочитајте још - РАК: "Телемах" има доминацију на тржишту!

"Новости" су контактирале са Конкуренцијским већем БиХ како бисмо сазнали у ком су статусу "Телемах" и "Трион тел" и докле је стигао поступак оцене пријаве концентрације поменутих фирми као и поступак око Захтева за изузеће споразума.

- Што се предметног захтева о изузећу тиче, с обзиром на то да Конкуренцијско веће није донело коначно решење у законом прописаном року, због неиспуњења услова прописаних чланом закона, уговор о пословно-техничкој сарадњи између привредних субјеката "Телемах" и "Трион тел" се сматра изузетим од забране прописане законом - поручили су из Конкуренцијског већа.

Урбанистичко-грађевинска инспекција града Бањалука још раније утврдила да је "Трион тел" оптичку мрежу на територији града постављао нелегално, без грађевинске дозволе, због чега је наложено рушење.

ОДБАЦИЛИ ОПТУЖБЕ

ИЗ "Трион тела" су у саопштењу објављеном на свом сајту, између осталог, одбацили оптужбе да су нелегално поставили мрежу у Бањалуци и поручили да је приликом отпочињања било каквих активности обављен низ разговора и консултација са другим оператерима и јавним службама у циљу организације и функционисања фирме. Додају и да су након прве пријаве обуставили радове на даљој изградњи мреже.