Нова политичка партија формира се у Републици Српској: Независни клуб социјалиста оснива странку

С. МИШЉЕНОВИћ

20. 02. 2020. у 01:00

Нова политичка партија формира се у Републици Српској: Независни клуб социјалиста оснива странку

Независни клуб посланика СП Фото Д. Поздеровић

Селак: Тачно је да радимо на томе, таква иницијатива постоји већ дуже време

У НАРЕДНОМ периоду у Републици Српској основаће се нова странка и то ће урадити Независни клуб социјалиста у Народној скупштини РС. Народни посланик Независног клуба социјалиста у НС РС и председник Градског одбора СП Бањалука Горан Селак потврдио је информацију да ће део социјалиста формирати нову политичку странку. Поред Селака у поменутом клубу су посланици Максим Скоко, Андреја Дорић и Саво Вулић.

Селак је истакао да таква иницијатива из базе постоји већ дуже време, и да ће бити и прихваћена, с обзиром на то да председнику СП Петру Ђокићу не пада на памет да понуди своју оставку на место министра и председника партије.

- Народни посланици представљају чланство СП и ми не одустајемо од смене Петра Ђокића и утврђивања његове одговорности. То тражимо као социјалисти, као народни посланици и као грађани Бањалуке и Републике Српске. С обзиром на то да је Ђокић упркос свим пруженим приликама одлучио да седне на образ и не понуди оставку на место министра и председника партије, разматрамо могућност новог политичког субјекта, пошто то од нас траже чланови у регијама и одборима широм Српске - истиче Селак.

Прочитајте још - Горан Селак: Очекујемо велики успех на изборима

Он каже да већ дуже време имају ту иницијативу из базе и највероватније је да ће она бити прихваћена.

- Једно је сигурно, ми смо социјалисти и остајемо социјалисти. Ђокић је изгледа преломио и одлучио да од СП направи руину коју ће повући са собом на дно. Нажалост, он има законску могућност да то уради, али оно што он не може да уради то је да уништи социјалисте у Бањалуци и Српској. Тако да је веома извесно да ћемо на изборе са новим политичким субјектом. Наставићемо сарадњу са партнерима из коалиције, где ћемо такође имати много више простора за рад и деловање, али без оптерећења и терета који представља Ђокић са својим аферама - каже Селак.

Иначе, у вези са недавним сменама и искључењима из СП, Основни суд у Бањалуци у среду је донео решење којим је потврђено искључење Горана Селака из СП, као и распуштање Градског одбора СП Бањалука. На овај начин Суд је укинуо своју раније изречену привремену меру обезбеђења којом је било суспендовано искључење Селака из СП, као и распуштање Градског одбора Бањалука.

Председник СП Петар Ђокић изјавио је да поздравља одлуку Суда, и да је она очекивана.

- Услед грубог кршења Статута СП, Главни одбор СП донео је одлуку о искључењу из чланства Максима Скоке, Горана Селака и Миленка Савановића. СП је озбиљна и одговорна партија која не трпи грубо кршење Статута, аката и правила. Свака врста деструктивног и неполитичког понашања биће санкционисана. Наша одлука је демократска, утемељена на нашем статуту и драго ми је да ју је суд у Бањалуци тако и схватио - поручио је Ђокић.

ИСКЉУЧЕЊА

ПОСЛАНИЦИ Социјалистичке партије тражили су смену председника СП и министра Петра Ђокића, након чега је Ђокић из партије искључио шефа посланичког клуба Максима Скока, посланика Горана Селака и председника регије Крајина Миленка Савановића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Шатор

20.02.2020. 01:56

Ови се зову социјалистима јер су завршили социјалне школе нивоа основне школе. Перо Ђокић и са купљеном дипломом за њих је - доктор. Само кад их Дачић до'вати биће весело.

Savesni Naprednjak - EU !

20.02.2020. 06:31

Opa bato! Znači i u Srbiji će trebati usokro da se popune prazna mesta!, hehe!!

Pero Situacija

20.02.2020. 07:44

Majko mila! I još rekoše da će im čovjek biti u prvom planu.Odmah na startu neiskreni.