ДИРЕКТОР Средњошколског дома у Бањалуци Бранислав Видић био је жртва полицијских инспектора Ненада Грујића и Јелене Флоријан, који су му тражили мито да против њега не покрећу истрагу.

Како сазнају "Новости", ови инспектори Одељења за привредни криминалитет ПУ Бањалука Видића су оптуживали за одређене малверзације и говорили да ће бити кажњен за тешко кривично дело, иако за то нису имали доказе.

- Грујић и Флоријанова од Видића су тражили 30.000 КМ мита како би "средили" да се против њега не покреће истрага. Видић је то пријавио, а онда је покренута акција "Сирано", у којој је у сарадњи с полицијом Грујићу предао део новца, односно 20.000 КМ мита у означеним новчаницама - каже извор близак истрази.

Он наводи да је коверту с новцем Видић предао Грујићу у аутомобилу, на паркингу у насељу Лауш. Примопредају новца пратила је полиција и чим је Грујић узео новац уследило је његово хапшење. Убрзо је ухапшена и Флоријанова која је била умешана у целу причу, а још се истражује да ли је било одгорности и других службених лица.

Прочитајте још - Мито и корупција: Ухапшени инспектори за привредни криминалитет

Грујић и Флоријанова у среду су предати на саслушање у Републичко јавно тужилаштво РС, које је затражило да им се одреди једномесечни притвор због сумње да су починили кривично дело примање мита.

- Притвор је предложен због бојазни да ће боравком на слободи осумњичени ометати кривични поступак уништавањем доказа и утицајем на сведоке или саучеснике. Такође и због тежине кривичног дела и што би пуштање на слободу резултирало претњом нарушавању јавног реда - саопштило је Тужилаштво РС.

Јелена Флоријан

Специјали тужилац Миодраг Бајић позвао је све грађане да Тужилаштву пријаве свако службено лице које од њих захтева новац, поклон или било какву другу корист као накнаду за обављање или необављање службене радње.

- Од благовременог пријављивања кривичног дела и прикупљања доказа, зависи и успешно процесуирање починилаца. Сви грађани, који пријаве кривично дело, биће заштићени у складу са законским прописима - рекао је Бајић.

УДАЉЕЊЕ ИЗ МУП РС

НАЧЕЛНИК ПУ Бањалука Милош Бркић рекао је да ће против инспектора ухапшених у акцији "Сирано" бити предузете мере у складу са процедурама, односно Законом о полицији и унутрашњим пословима РС.

- Вероватно ће бити привремено удаљени из МУП РС до окончања кривичног, односно дисциплинског поступка - рекао је Бркић.