Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић манипулисао са именовањем судија у Уставном суду БиХ.

- Прекршио је одредбе Устава. Морао се консултовасти са друга два члана Председништва БиХ, свесно је обмануо представника Европског суда за људска права. Мој циљ је да се утврди одговорност. Уколико има имало морала нека поднесе оставку - нагласио је Додик.

Прочитајте још: Додик: "Goodbye BiH, welcome RS-EXIT"

Нагласио је да ако Комшић мисли да може кршити Устав, да ће се онда морати се суочити са онима који ће га бранити.

Истакао је да је седница Председништва брзо завршена, јер је он, с обзиром на закључке НСРС, гласао против дневног реда седнице.

Он је рекао да је прегласан по свим тачкама дневног реда.

Казао је да је покушао да предложи измене дневног реда, али да није успио.

- Уколико се технички организујемо, сутра или прексутра ћемо предати у Представнички дом Предлог закона о престанку мандата страних судија и постављању домаћих судија у Уставни суд БиХ - изјавио је Додик.

Подсећамо, председавајући Председништва, Жељко Комшић, прећутао је другој двојици чланова да је у новембру добио писмо од председника Европског суда за људска права, Линос-Александра Сицилијаноса, у којем се тражи мишљење Председништва о именовању страног судије у Уставни суд БиХ.

Из кабинета српског члана Председништва БиХ, је потврђено да су тек крајем јануара сазнали за именовање судије Ангелике Нусбергер, због чега ће бити покренуто питања Комшићеве одговорности.