У галерији Културног центра у Требињу отворена је изложба уметничких и занатских дела наменски рађених за потребе снимања серије "Немањићи - рађање краљевине".

За потребе серије ручно је урађено 800 костима и неколико хиљада реквизита, уметничких дела костимографа Стефана Савковића и сценографа Кирила Спасенског.

Поставку аутора Петра Ђиновића, директора Галерија РТС, чине оригинални костими, наоружање, заставе, делови намештаја израђени као реквизити за снимање првог серијала о средњовековној српској династији - Немањићима, а према његовим речима, посебно занимљива је била израда мачева.

Прочитајте и: "Градић из бајке": Британски Телеграф сврстао Требиње међу 10 градова које треба посетити у 2020.

- Има доста костима, доста реквизита, а посебно бих издвојио мачеве. У разговору са господином који је био задужен за тај део, сазнао сам да је он дошао до црквених записа о томе како се то некада радило, и онда се тих записа и држао.

Он је чак направио ковачницу истоветну оној из тог времена, откопавао руду, калио, ковао и гледао да све направи што верније и на истоветан начин - истакао је Ђиновић.

ЕКСПОНАТИ Детаљ са изложбе "Немањићи"

Оно што он посебно истиче је занимљивост саме изложбе, односно жељу да се духовност тог времана приближи младима.

- Вероватно нисам у потпуности успео, али ми је жеља била искрена, да младим људима скренем пажњу на тај период овим занимљивим експонатима, на период Немањића у којем је настала држава са црквом. Та духовност је веома важна. То је посебно време, из ког се развијало српско друштво - нагласио је Ђиновић.

ПОНОСНИ Ђиновић и Скочајић
Поставку реквизита из серије "Немањићи - рађање краљевине" у галерији Културног центра посетиоци могу да погледају до 29. фебруара.

Мач из серије Немањићи

СНИМАЊЕ У ТРЕБИЊУ

Серија "Немањићи - рађање краљевине" снимана је и у Требињу.

- За мене је задовољство што је град Требиње био домаћин и током снимања дела игране серије, али још важније је да смо окупљени овде и да имамо прилику да уживамо у оваквој вечери - рекла је Слађана Скочајић, заменик градоначелника Требиња.