Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила да ће експериментална мала матура бити одржана ове године у свих 187 основних школа у Српској, а планирано је да 2021. године буде обавезна за све ученике основне школе.

Тривићева је рекла да се последње две до три године ради експериментално мала матура, односно тестирање или провера нивоа знања ученика.


- Планирано је да се на крају школске 2020/2021. године приступи званично тестирању, односно полагању мале матуре. Ове године ћемо провести експериментално тестирање у свим основним школама, рекла је Тривићева новинарима.


Директор ОШ "Свети Сава" Мирослав Попржен рекао је новинарима да се још ове године школе увежбавају када је реч о малој матури.

-Већ од наредне, 2021. године, то ће бити званично мала матура где ће резултати са тестирања бити вредновани за упис ђака у средње школе, тако да су још ове године све школе у Српској обухваћене експерименталном малом матуром, рекао је Попржен, који је и председник Актива директора бањалучких основних школа.


У јуну прошле године експериментална мала матура из математике и српског језика изводила се у 94 од 187 основних школа у Републици Српској.


Прочитајте још: Тривићева: Интерес деце у првом плану


Експерименталном малом матуром прошле године било је обухваћено више од 4.500 ученика деветих разреда.