ВЕТЕРИНАРСКА инспекција појачаће у наредном периоду контролу одлагања лешева животиња, а казна за све који их буду бацали у реке или друге водене токове и одводе, омогућавајући на тај начин ширење заразе, износиће до 3.000 КМ, саопштено је "Новостима" у Одељењу за инспекцијске послове Града Бијељина.

-Бачени леш, делови трупа или органа животиње представљају потенцијални извор заразе за околину - изјавио је начелник градског Одељења за инспекцијске послове Бобан Јовичевић. - Осим у водене токове, забрањено је да буду бачени на отвореном простору, на путевима, у шумама и на другим местима. Власници животиња, на основу Закона о ветеринарству, дужни су да пријаве угинуће животиња зоохигијеничарској служби и да се придржавају упутстава у вези са одлагањем лешева, као и да о угинућу животиње обавесте Ветеринарску инспекцију.

Прочитајте још - Лешеви свиња са депоније прерађени у шунку и сланину, месо продавано на црно, шницле и на трпези?!

Јовичевић каже да су власници у обавези да, уколико сумњају да је животиња угинула од заразне болести, о томе обавесте овлашћену ветеринарску организацију која ће узети патолошки материјал и послати га на испитивање ради установљавања узрока угинућа.

- Зоохигијенска служба је дужна да, када је то потребно, обезбеди превоз леша са места угинућа до места за преглед лешева или за сакупљање, прераду или уништење, као и да обезбеди дезинфекцију места угинућа, возила и опреме. Ово је од нарочитог значаја са аспекта сузбијања болести које се са животиње, односно леша, могу пренети на човека или на друге животиње - истакао је Јовичевић.

Контроле ће бити уведене и у дане викенда.

КАЗНЕ

УКОЛИКО одговорна особа не испоштују те одредбе Закона о ветеринарству, предвиђене су новчане казне у износу од 1.000 до 3.000 КМ за привредно друштво или друго правно лице, од 300 до 900 КМ за одговорно лице у привредном друштву или другом правном лицу, од 1.000 до 3.000 КМ за предузетнике, односно од 500 до 1.500 КМ за појединце.