Додик: Goodbye BiH, welcome RS-EXIT

С. М. - О. М.

17. 02. 2020. у 16:52

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик говор на Посебној седници Народне скупштине РС започео је речима: "Goodbye BiH, welcome RS-EXIT"

Додик: Goodbye BiH, welcome RS-EXIT

Фото: Д. Поздеровић

ДОВИЂЕЊА БиХ, добро дошао "РС-егзит"!

Овим речима, изговореним на енглеском, започео је у понедељак српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД Милорад Додик обраћање на посебној седници Народне скупштине Републике Српске, заказаној након последњег удара из Сарајева на Бањалуку, односно одлуке Уставног суда БиХ којом се Закон о пољопривредном земљишту РС проглашава неуставним.

Додик је јасно упозорио да права Српске, као учесника Дејтонског мировног споразума, не смеју да буду оспоравана:

- Не знам које речи треба да употребимо да бисмо показали да смо овај пут озбиљни и да нећемо прихватити било какво друго кретање. Овде смо зато што смо понижени, преварени и у континуитету покушавају да нас направе блесавим, неконзистентним и мање вредним, као што неки са Запада мисле.

Истакао је да је Уставни суд БиХ пребацио имовину на БиХ којој то не припада, те да су неки, укључујући и њега, били наивни када су мислили да ће Бошњаци стати на укидању симбола РС. За Додика више нема дилеме - Српска и српски народ немају шансу у БиХ, јер се посматрају као категорија коју Сарајево и Бошњаци не прихватају и коју мрзе и желе да униште, те да су бошњачки политичари уверени да је дошао тренутак за коначни обрачун са српским народом:

- Само Народна скупштина може да говори у име овог народа. Не смемо оклевати да донесемо одлуке важне за нашу будућност. Уверење да ће странци спасити БиХ је наивно и Српска нема ниједну другу солуцију него да се води својим интересима.

Додик је рекао и да је посебна седница парламента сазвана јер је српски народ преварен:

- Овог пута тај суд је отишао даље и себи дао за право да доноси одлуке и пребацује на БиХ имовину која јој не припада.

Српски члан Председништва БиХ захвалио је лидерима свих политичких партија на спремности да превазиђу нетрпељивости у одбрани интереса Српске.

Жељка Цвијановић, председница РС, поручила је да је БиХ једно дубоко унесрећено друштво, јер није добило прилику да се развије као истинска мултиетничка заједница. Она је прочитала осам закључака у вези са антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ, које су усагласили и потписали лидери СНСД, СДС, ПДП, ДЕМОС, СП, НДП, Уједињене Српске и ДНС. Закључци, између осталог, обавезују представнике РС у институцијама БиХ да у Парламентарној скупштини БиХ предложе усвајање закона о престанку мандата страних судија у Уставном суду БиХ и избору домаћих судија.

ОДБАЦИТИ ОДЛУКЕ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

У закључцима Скупштина обавезује представнике РС у институцијама БиХ да обуставе доношење одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу. Такође, обавезују се све институције РС да не прихватају и не спроводе било какве будуће антидејтонске и недемократске одлуке Високог представника и Уставног суда БиХ.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Анти Антифа

17.02.2020. 17:27

Референдум и ихлазак из заједнице с ФБиХ

Aco

17.02.2020. 19:44

Pored 49% teritorije Republike Srpske, ne treba zaboraviti četiri srpske opštine u FBiH, one su uz RS !

Zoki

17.02.2020. 19:47

Idemo na referendum. Ja se nikad i nisam osjećao kao državljanin BiH već Republike Srpske. Živjela moja Republika i moj narod.

Miljan

17.02.2020. 20:28

Bogu hvala, pa se Dodik pokrenuo i RS ide ka nezavisnosti.Srbi imaju većinu u djelovima Bosne koji su van administrativnog dijela RS. Bojim se da bi to bilo izgubljeno na kraju pod Bošnjacima ako bi mogli zakonima da im nametnu svoju lokalnu vlast. To se mora zaštitit, kad već izlaz na more nije dobijen iako to garantuje dejtonski sporazum. Tj. kod Dubrovnika Hrvati imaju obavezu da daju izlaz republici srpskoj zbog zemlje koju je RS, dala Tuđmanu u toj zamjeni.

saja

18.02.2020. 00:15

Šta će i kako će biti ne znam.Ali znam da nas Srbe Bošnjaci zaista mrze.Trajno.I znam da to nisu donijeli stranci.Da nije toga nebi bilo ni rata u Bosni.Rahmetli Alija je svojom politikom iz svoje političke platforme isključio srpski narod.Proglasio je Srbe Bošnjacima koji govore bosanski jezik.Taj genocid je prvo počinjen u samom Sarajevo.U Federacije Srba neće biti za dvadeset godina nikako a za pedeset godina neće ih biti ni u gorobovima. I ništa se tu ne može.Biće srpski narod počišćen temel

Dule

18.02.2020. 06:10

Pa jeste li svi vi na čelu s Dodikom normalni. Kakvo odvajanje, nekakav pokušaj značio bi rat u kome ne bi imali ni minimum šansi. SAD i Evropa bi podržali Muslimane, a Srbe proglasili za loše momke. Jedino što se može, treba se držati Dejtona i zahtjevati njegovo doslovno provođenje.

Scile

19.02.2020. 11:34

@Dule - Kako si samo naivan, zahtevati da se postuje dejton, pa to radimo 25 godina, zna se kako se ovaj narod branio vekovima samo to spasava srpsku zajedno i odlucno

Србин

18.02.2020. 19:49

Живела Велика Србија! Сви да порадимо на тој идеји. Почело је!